Rosselkhoznadzor, Özbek kuru meyvelerinde zararlı bir madde tespit etti

07 Aralık 2020

Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Denetleme Servisi’nin (Rosselkhoznadzor) haberine göre, Özbekistan'dan gelen 1 ton kuru kayısı ürününde, karantina bitki sağlığı kontrolü sırasında Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği üye devletleri için zararlı bir nesne (khapra böceği / trogoderma granarium ev.) olduğu tespit edildi. Zararlı madde, larva aşamasında 1 kg başına 2 adet miktarında bulundu, bu da partinin ciddi bir zarar gördüğünü göstermektedir.
Belirtilen parti, ürünlerin Rus bitki sağlığı taleplerine uygun olduğunu gösteren bir Özbek bitki sağlığı sertifikasıyla birlikte Rusya'ya gelmiştir. Özbekistan'ın NPPO'suna göre, khapra böceği ülke topraklarında resmi olarak ortadan kaldırılmış olarak kabul ediliyor.
2008 yılında da Rosselkhoznadzor, kuru meyvelerde khapra böceğinin tespiti ile bağlantılı olarak Özbekistan Cumhuriyeti'nden tüm karantina ürünlerinin ithalatına geçici kısıtlamalar getirmişti, daha sonra Özbek bitki sağlığı kontrolü sistemi denetiminin sonuçlarına dayanarak iptal edilmişti.
Bitki sağlığını korumak, belirtilen nesnenin ithalatını ve dağıtımını önlemek için Rosselkhoznadzor, Özbekistan'dan Rusya'ya kuru meyve ve kuruyemiş ithalatını yasaklama hakkını saklı tutmaktadır.
Yakın zamanda servis, mevcut durumu tartışmak için Özbek tarafı ile görüşmelere başlayacağını bildirdi. (Uzdaily)