Rosselkhoznadzor, Kaşkadarya bölgesinden domates ve biber ithalatını yasakladı

09 Aralık 2020

Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal Karantina ve Bitki Koruma Kurumu (Özbekistan NPPO) tarafından verilen bitki sağlığı sertifikası eşliğinde Özbek üretici “SUNNY LAND EXPORT LLC”den (Kashkadarya bölgesi) Rusya Federasyonu’na ithal edilen domateslerin karantina bitki sağlığı kontrolü sırasında Rosselkhoznadzor tarafından geçici karantina bitki sağlığı önlemi getirilen domates kahverengi buruşuk meyve virüsü ((Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV)) tespit edildi.
Bitki sağlığını korumak ve bu nesnenin Rusya Federasyonu topraklarında yayılmasını önlemek için Rosselkhoznadzor, 11 Aralık 2020'den itibaren Özbekistan Cumhuriyeti'nin Kaşkadarya bölgesinden Rusya'ya domates ve biber ithalatına yasak getirmiştir. Böyle bir önlem, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesinin VII. Maddesinin 1. paragrafı (Roma, 1951, 1997'de güncellenmiştir), 2. Maddesinin 40. paragrafı ve 21 Temmuz 2014 tarihli 206-FZ Sayılı "Bitki Karantinası Hakkında" Federal Yasanın 17. Maddesinin 1. paragrafı uyarınca alınmıştır.
Daha önce Rosselkhoznadzor, domates meyveleri kahverengi buruşuk virüsünün saptanmasıyla bağlantılı olarak 26 Kasım'dan itibaren Fergana bölgesinden ve 4 Aralık'tan itibaren Navoi bölgesinden domates ve biber ithalatına yasak getirmişti. (Uzdaily)