Bu yılın başından itibaren bazı ürünler zorunlu işaretlemeye (markalama) tabi tutulacaktır

25 Kasım 2020

Bakanlar Kurulunun 20 Kasım tarihli kararına göre Özbekistan'da, belirli ürün türlerinin tanımlama araçlarıyla zorunlu dijital işaretleme sistemi kademeli olarak tanıtılacaktır. Belgeye göre, 2021-2022'de belirlenen ürünler listesi ve belirli ürün türlerinin tanımlama araçlarıyla zorunlu dijital işaretleme sisteminin etkili bir şekilde uygulanması için bir "yol haritası" onaylandı.

Bu listeye göre:
1 Ocak 2021'den itibaren bira hariç alkollü içecekler ve tütün ürünleri;
1 Nisan 2021'den itibaren bira üretimi ürünleri etiketlenecek;
İlaç ve tıbbi ürünler, su ve alkolsüz içecekler ile ev aletleri, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen süreler içinde etiketlenecek.

Aynı zamanda, üreticiler ve ithalatçılar, dijital işaretlemenin zorunlu olduğu malların etiketlenmesinden sorumludur. Dijital işaretlemeye tabi malların perakende veya toptan ticareti ile uğraşan işletmelerin, markalama ve ürün takibi için ulusal bilgi sistemine bağlanması şart.
1 Mart 2021'den itibaren, markasız alkollü içeceklerin Özbekistan topraklarına ithal edilmesi yasaklanacak. Ayrıca, işaretlemenin başladığı tarihten 12 ay sonra Özbekistan topraklarında dijital işaret olmadan mal satılması da yasaklanacaktır. (Gazeta.uz)