Cumhurbaşkan, ürünlerin renkli kodlanması uygulamasını onayladı

12 Kasım 2020

Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın “Sağlıklı beslenmeyi sağlamak için ek önlemler hakkında”ki Karar’ı gereğince 1 Temmuz 2021’den itibaren, yüksek oranda tuz, şeker ve yağ içeren ürünlerin yanı sıra sağlığa zararlı diğer katkı maddelerinin etiketlenmesine başlanacaktır. Etiketleme iki aşamada uygulanacak olup ilk aşamada Temmuz 2021’den itibaren isteğe bağlı; ikinci aşamada ise 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu olacaktır. Bu durum, hem ülkeye ithal edilen hem de yurtiçinde üretilen ürünler için geçerlidir.

Bu işaret nedir?: Renkli kodlamaların tüketiciye güvenilir bilgiler iletilmesi ve daha sağlıklı yiyecekler seçmesine yardımcı olması beklenmekte olup aşırı şeker, doymuş yağ asitleri, tuz tüketimi kardiyovasküler hastalıkların, arteriyel hipertansiyonun ve diyabetin gelişmesine yol açmaktadır.

Ülkede başka hangi işaretler var?: Daha önce yazıldığı gibi, ürünlerin zorunlu etiketlenmesi Özbekistan’a yeni gelmedi. Etiketlemeye yönelik işlemler, Alişer Usmanov’un yönetimdeki kurum tarafından kontrol edilmektedir. Özbekistan Başsavcılığına bağlı bilgi ve analitik multimedya merkezi, sahte ürün kullanmanın riskleri ve tüketiciler ve devlet için etiketleme uygulamasının avantajları hakkında bilgi vermektedir. Elde edilen bilgilere göre, sahte sigaralar altı kat daha fazla kurşun, %160 daha fazla katran ve %133 daha fazla karbon monoksit içermektedir. Genel olarak, 2017 yılında Özbekistan’da 125,4 milyar Sum değerinde kaçak mal ithalatına ilişkin 764 işlem ve 2018 yılının yedi ayı için 80,4 milyar Sum değerinde 407 işlem yapılmıştır. (Spot.uz)