Özbekistan Cumhuriyeti'nin Bursa Fahri Konsolosu Ali Baklan: “Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın konuşması tarihi öneme sahip”

25 Eylül 2020

Bu günlerde, uluslararası hayatın en önemli olaylarından biri olan BM Genel Kurulu’nun 75. oturumu yüksek düzeyde yapılıyor. İçinde, çeşitli ülkelerin liderleri, mevcut uluslararası ilişkiler, insanlığı ilgilendiren sorunlar hakkındaki görüşlerini dile getiriyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev dün yaptığı konuşmasında uluslararası öneme sahip bir dizi girişim önerdi. Dünya siyaseti ve ekonomisi alanında önde gelen bilgi-analitik merkezler ve uzmanlar, Cumhurbaşkanı’nın tarihi nitelikte yaptığı konuşmayı takdir etmiştir. Özellikle, Türk işadamlarının dijital yayını olan “Aslan Ege” resmi internet sitesinde Özbekistan’ın Bursa Fahri Konsolosu, “Baktat Zeytin San. Tic. A.Ş." Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baklan, “Cumhurbaşkan Şavkat Mirziyoyev’in BM’deki konuşması: tarihi bir hitaptır” başlıklı bir yazı yayımladı. Makalede aşağıdaki hususlar ifade edilmiştir:
“Özbekistan’ın Türkiye ile ilişkileri önemli ölçüde güçleniyor. Başkanın BM Genel Kurulu’nun 75. oturumundaki konuşması özel bir önem taşıyordu. Bu konuşma gerçekten tarihi bir hitap. Özbek dili ilk kez BM kürsüsünden duyuldu. Sayın Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev bir takım önemli öneri ve girişimleri gündeme getirdi. Pandemi bağlamında uluslararası işbirliği, gençlik sorunları, Afgan sorunu, yoksullukla mücadele, çevre, uluslararası ulaşım, terörle mücadele, parlamento çalışmalarının güçlendirilmesi, gıda güvenliği ve kültürel konular ele alındı. Örneğin Şevket Mirziyoyev, Afganistan ile ilgili BM bünyesinde daimi faaliyet yürüten bir Komite’nin kurulmasını önerdi.
Önerilerinden bir diğeri, Ekosistemlerin Restorasyonu ve Korunması Gününün Uluslararası düzeyde belirlenmesidir. Elbette Aral Denizi trajedisini yaşamış bir ülke olarak Özbekistan’ın bu önerisi manidardır. Özbekistan Cumhurbaşkanı konuşmasında “Aral Denizi bölgesinin bir ekolojik yenilik ve teknoloji bölgesi” olarak ilan edilmesini önerdi. Ayrıca, Orta Asya devletlerinin Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin uygulanmasına ilişkin Ortak Eylem Planının 10. yıldönümü vesilesiyle Taşkent'te uluslararası bir konferans düzenlenmesi önerildi. Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 2021 yılında gıda sistemleri konusunda bir zirve düzenleme önerisini destekledi.
Özbekistan Cumhurbaşkanı, 2021 yılında Hiva’da “Orta Asya - dünya medeniyetlerinin kavşağında” adında uluslararası bir forum düzenlenmesini önerdi. Şevket Mirziyoyev’in Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Orta Asya devletleri arasındaki işbirliğinin daha da güçlendiği ve güven seviyesinin arttığı belirtilmelidir. Bu forum aynı zamanda bölge ülkeleri arasındaki işbirliği için kültürel destek sağlayacaktır. Kısacası, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in konuşması barış, adalet ve yaratıcılık fikirleriyle doluydu. Modern sorunların çözümüne yönelik yapıcı, açık ve güncel öneriler ortaya konulmuştur”. (Dunyo.uz)