Özbekistan: Yatırım Projelerinin Geliştirilmesi ve Uygulanması İçin Konferans Düzenlendi

09 Ocak 2019

8 Ocak'ta, bu yıl için planlanan yatırım projelerinin uygulanmasını hızlandırmak üzere Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in başkanlığında bir video konferans toplantısı düzenlendi.
Konferansa, hükümet üyeleri, Karakalpakstan Cumhuriyeti Zhokargy Kenes Başkanı, Taşkent'in bölgesel ve şehir hakimleri, yurtdışındaki Özbekistan'ın diplomatik misyon başkanları katıldı.
Aktif bir yatırım politikası istikrarlı ekonomik kalkınmanın sağlanması için en önemli koşullar arasında olduğundan devlet başkanının girişimi ile 2019 yılında Özbekistan’da Aktif Yatırımlar ve Sosyal Gelişme Yılı ilan edildi.
2019 Yatırım Programı, toplamda 16,6 milyar ABD dolar değerinde 3 binden fazla proje içermektedir. (2018 yılına göre yüzde 16 daha fazla) Özellikle, 140 üretim tesisinin toplam maliyeti 3,2 milyar ABD doları olacak şekilde işletilmesi planlanmaktadır.
Toplantıda, büyük ve önemli projelerin zamanında ve kaliteli bir şekilde uygulanmasına ilişkin konular ele alındı.
Yabancı ülkeler ve yatırımcılar ile yapılan aktif çalışmaların bir sonucu olarak, doğrudan yabancı sermaye yatırımları toplam hacimlerinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Özellikle, bu yıl doğrudan yabancı yatırım içeren 320 proje çerçevesinde 4,2 milyar ABD doları kullanılması planlanmaktadır.
Cumhurbaşkanı, hükümetin en önemli görevinin, doğrudan yabancı yatırımları içeren ve yabancı yatırımcılara kapsamlı yardım sağlayan projelerin koşulsuz uygulanması olması gerektiğinin altını çizdi.
Yıl sonuna kadar, özellikle doğrudan yabancı yatırıma ihtiyaç duyan bölgelerde ve diğer bölgelerde ek yatırımları çekmek ve bu kaynakların geliştirilmesi üzerinde kontrol sağlamak için talimatlar verildi.
Toplantıda doğrudan dış yatırım yoluyla bölgesel projelerin uygulanmasına özel önem verildi.
Geçen yıl bölgelere 1 milyar ABD dolarından fazla yatırım harcandı ve 133 yeni girişim başlatıldı. Ancak, hakimlerin izin verdiği işlerin düzenlenmesi konusundaki eksiklikler nedeniyle, Taşkent kentinde, Karakalpakstan Cumhuriyeti'nde, Semerkand'da, Andijan'da, Fergana'da, Namangan'da, Surkhandarya'da ve Syrdarya'da bazı tesisler kurulamamıştır.
Devlet başkanı, bu tür projelerin uygulanmasında karşılaşılan sorunları ele almak için endüstri programların izlenmesi talimatını verdi.
Bu yıl, doğrudan yabancı yatırımın katılımıyla 209 bölgesel projenin uygulanması ve geçen yıla göre 1,9 milyar ABD doları veya 2 kat daha fazla fon alınması planlanmaktadır.
Şu andan itibaren, bölgelere ve sektörlere doğrudan yabancı yatırım içeren projelerin ölçeğini genişletmek ve bunların uygulanması üzerinde sıkı bir kontrol oluşturmak için yeni bir sistemin düzenleneceği belirtildi.
Buna göre, ilk aşamada, bölge hakimleri, haftada bir kez bir ilçe veya şehri ziyaret ederek ve büyükelçilerle etkileşim kurarak, doğrudan yabancı yatırımı çekmek için çalışmalar yürütecek. Aynı şekilde, endüstri liderleri haftada bir bölgeyi ziyaret edip yerel işletmelerle birlikte, mevcut uygulamayı ve ek yatırım projelerinin oluşumunu hızlandırmak için çalışmalar yapacaklar. Başbakan ve büyükelçilerin katılımı ile bölgelere ve sektörlere çekilen yabancı yatırımların gelişimi düzenli olarak tartışılacak. Elde edilen sonuçlara göre, hakimlerin veya yetkili görevlilerin, ücretlerinden yüzde 50’sinin kesilmesi şeklinde cezalandırılması mümkün olabilecek.
İkinci aşamada, Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Yatırım Komitesi bölgelerden ve sektörlerden gelen yatırım proje tekliflerini özetleyerek etkinliklerini değerlendirecek ve tek bir elektronik çevrimiçi veri tabanı oluşturacak.
Üçüncü aşama Dışişleri Bakanlığı olup yabancı ülkelere atanan büyükelçiler birleşik elektronik veri tabanında yer alan projelere yönelik yabancı yatırımcı çekecek.
Dördüncü aşamada, Bakanlar Kurulu, seçilmiş gelecek vaat eden projelerin uygulanması konusunda yabancı yatırımcılarla ilgili anlaşmaları yapmak için önlemler almak suretiyle uygulamaları izlemek için yol haritalarını onaylayacaklar.
Devlet Başkanı, gelişmiş projelere yatırımcı çekmeyi daha da yoğunlaştırmak için, yabancı yatırımcıların katılımıyla her bölgede bir yatırım forumu düzenlemenin yanı sıra, yerli girişimcilerin büyük uluslararası kuruluşlara katılımını sağlamanın gerekli olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığına, Devlet Yatırım Komitesi'ne bu yıl bölgelerde yatırım forumları düzenlenmesi için programlar oluşturma talimatı verildi.
Devlet Başkanı, en önemli hususun yatırım projelerini doğru yerleştirmek olduğunu, yatırımcılar için tek gereksinimin projenin uygulanması beklenen yerde altyapının bulunması olduğunu, bu nedenle, ülkede kentleşme sürecini iyileştirmek için yakın zamanda bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi kabul edildiğini, yatırımcıları uygun altyapının olduğu yerlere çekilmesi durumunda sektörün sistematik bir şekilde gelişmesini sağlayabileceğini, sanayinin olduğu yerde ise işlerin ve gelirlerin artacağını, barınma ve sosyal tesisler inşa edileceğini ifade etti.
Video konferans toplantısında, yabancı yatırımcıların projeleri için devlet desteği konusu da tartışıldı. Amaç, uluslararası tecrübeye dayalı yabancı yatırımcıları desteklemek için bir fon oluşturmak. Bu yıl, Özbekistan'ın ticari bankaları tarafından yabancı bankalardan toplam 740 milyon ABD doları tutarında doğrudan kredi alınması planlanmaktadır. Toplantıda, doğrudan kredi kaynaklarının düşük faiz oranları ve uzun bir vade tarihi ile çekilmesi konusundaki çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi ve doğrudan yatırım içeren güvenilir projelerden oluşan bir portföy oluşturmak için bir sistem oluşturma konusu da ele alındı.
Bu yıl, 84 proje çerçevesinde, uluslararası finans kurumlarından ve bağışçılardan 2,7 milyar ABD doları tutarında fon kullanılması planlanmaktadır. Toplantıda bu projeler Bakanlar Kurulunun görevleri bağlamında incelenmiş, zamanında ve kaliteli uygulamalara yönelik tedbirler belirlenmiştir.
Ayrıca, 2.800 sosyal tesis ve altyapının inşaatı ve onarımı planlanmaktadır. Devlet başkanı, bu konuya halkın yaşam kalitesiyle ilgili özel dikkat göstermiş olup okul öncesi eğitim kurumlarının, okulların, sağlık tesislerinin, yolların, içme suyu şebekelerinin inşası ve yeniden yapılandırılması konusundaki planlı çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti. (Uzdaily.com)