Rusya Fergana’dan domates ve acı biber ithalatını yasakladı

27 Kasım 2020

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Kontrolü Servisi (“Rosselkhoznadzor”), 26 Kasım'dan itibaren Özbekistan'ın Fergana bölgesinden Rusya Federasyonu'na domates ve biber ithalatını yasakladı. Kurumun verdiği bilgilere dayanarak yapılan TASS haberine göre, kararın nedeni, sebzelerde tobamovirüs karantina hastalığının tespit edilmesidir.
Haberde “26 Kasım 2020'den itibaren Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Kontrolü Servisi, Özbekistan Cumhuriyeti'nin Fergana bölgesinden Rusya'ya domates ve biber ithalatına yasak getirecek. Bu önlemler, Özbekistan'ın bu bölgesinden ithal edilen domates ve biberlerde Domates kahverengi buruşuk meyve virüsünün (ToBRFV) tespiti ile bağlantılı olarak alınmıştır” deniliyor.
Domates meyvelerinin kahverengi çürüklüğü virüsleri, domateslerde lekelerin görülmesi ve pepino mozaiği, Avrasya Ekonomik Komisyonu Konseyi kararıyla onaylanan Avrasya Ekonomik Birliği karantina nesneleri listesinde yer almıyor.
Bu virüslerin Rusya'daki sera sebzeleri için zararlı olduğu göz önüne alındığında, “Rosselkhoznadzor” 27 Temmuz 2020'den itibaren ihracatçı ülkelerden Rusya'ya giden domates ve biber tohumları, fide ve meyvelerinde onun bulunmamasını gerektiren geçici bir karantina bitki sağlığı önlemi başlattı. Bu önlem, mezkur virüs Avrasya Ekonomik Birliği'nin karantina nesneleri listesine eklenene kadar geçerli olacaktır. (Kun.uz)