Valilerin girişimciliği desteklemeye yönelik raporları dinleniyor

25 Kasım 2020

- Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev başkanlığında video konferans düzenlendi. Toplantı gündemi iki konuyu içermektedir, bölgelerde girişimciliği desteklemek için alınan önlemlerin etkinliği ve hizmetler sektörünün geliştirilmesine dair gelecekteki görevlerin muhakemesi.
Toplantıda öncelikle valilerin ve sektör liderlerinin ana görev ve sorumlulukları, yeni iş yerleri oluşturmak ve muhtaç aileleri "demir defterden" çıkarmaya dair yürütülen çalışmaların verimi değerlendirildi.
Örneğin Sırdarya bölgesinde 10 ayda 12.000 kalıcı iş yaratıldı. Bunun sonucunda, "demir defter” kapsamına alınan işsizlerin yaklaşık %90'ı için istihdam sağlandı. Aynı şekilde Kaşkadarya bölgesinin Karşi ve Kitap ilçelerinde, Navoi bölgesinin Kızıltepe, Uçkuduk, Navbahor ilçelerinde ve Zarafşan'da çok sayıda yeni iş yeri oluşturulduğu kaydedildi.
Bu yıl aile girişimciliği projeleri için toplam 4 trilyon Sum ayrılacağı kararlaştırılmıştı. Ancak yıl içinde ek fonlar da yönlendirilmiş olup bireylere ve girişimcilere toplam 5,2 trilyon sum imtiyazlı krediler sağlanmıştır. Toplantıda bu fonların verimliliği de analiz edildi.
Ayrıca bugün girişimcilerin yaklaşık 1 trilyon sum değerinde yeni projeler için krediye ihtiyaç duyduğu kaydedildi. Maliye Bakanlığı, yeni çekilen Eurobondlardan 1 trilyon sumu, aile girişimciliği projeleri için kaynak olarak Halk Bankası, Mikrokredi Bankası ve Agrobank'a tahsis etmekle görevlendirildi.
Toplantıda bölgelerde altyapının iyileştirilmesi konusuna ayrıca dikkat çekildi. Kalkınmada geride kalan 22 ilçe için yatırım projesi kapsamında 264 milyar, diğer bölgelere ise ilaveten 736 milyar sum tahsis edileceği kaydedildi. (Uzdaily)