Finlandiya: 2019 Yılında Balık Üretimi 6 Milyon Kg Azaldı

18 Kasım 2020

Finlandiya Ulusal Araştırma Enstitüsü, Luke tarafından açıklanan blgiye göre, 2019 yılında Finlandiya balık üretimi 6 milyon kilo düştü. Söz konusu yıl balık ithalatı ise 2017 yılı ile kıyasla iki milyon kg artış gösterdi.   

2019 yılında toplam 76 milyon kg balık üretimi gerçekleştirildi. İşlenmiş ürünler için hammadde olarak kullanılan tüm balıkların 45 milyon kilosu yerli kökenli olurken, yaklaşık 31 milyon kilosunun ise ithal olduğu belirtildi.

Söz konusu veri değişikliği olarak ise İsveç'te faaliyet gösteren Fin işletmeleri tarafından yetiştirilen gökkuşağı alabalığının artık ithal balık olarak kayda geçemesi olarak gösterildi.

2017 yılında Norveç somonu işleme hacmi 22,4 milyon kilodan, 2 milyon kilo düşüş gösterdi.

İhraç edilmek için toplam 23 milyon kilo Baltık ringa balığı ve çaça balığı donduruldu. Diğer dondurulmuş ve taze ürünleri yapmak için 15 milyon kilodan fazla yerli balık ve yaklaşık 22 milyon kilo ithal balık işlendi.

14 milyon kilo balık (%40'ı yerli balık) yüksek işlenmiş ürünler için kullanıldı.

Balık işleme sanayinde baltık ringa balığını, somon, gökkuşağı alabalığı ve beyaz balık takip etti. Bu dört tür, tüm balık bazlı hammaddelerin % 95'ini oluşturdu.

2019 yılında ülkede 124 adet balık işleme girişimcisi faaliyet gösterirken bunların 19'u yarım milyon kilodan daha fazla balığı işledi. Söz konusu en büyük işletmeler, toplam işlenmiş balık hacminin % 94'ünü oluşturuyordu.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği