Finlandiya: Sanayi Üretimi 2020 Yılında %3,1 Oranında Azaldı

10 Şubat 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre; Finlandiya yıllık bazda sanayi üretimi Ocak-Aralık 2020 döneminde  %3,1 oranında azaldı.

2020 yılı Aralık ayında ülkenin sanayi üretimi hem yıllık bazda hemde bir önceki aya kıyasla düşüş gösterdi.

İş gününe göre ayarlanmış toplam sanayi üretimi Aralık 2020 yılında bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %2,5 oranında azaldı. Bir önceki ayla kıyasla mevsimsellikten arındırılmış çıktı %0,9 oranında azaldı.

Sanayisine göre incelendiğinde ise, sanayi üretimi Aralık ayında bir çok sanayi dalında arttı. Büyümenin en büyük gerçekleştiği sanayi dalı madencilik ve taş acokcılığı sektörü olurken, bir önceki aya kıyasla %4,4 oranında artış yaşadı. Orman sanayinde ise üretim %3,2 oranında arttı. Kimya sanayinde ki artış %3,1 oranında gerçekleşti. 

Üretimin en fazla düştüğü sektör ise %5,1 oranındaki düşüşle elektrik ve elektronik sanayinde olurken, metal sanayinde ise düşüş %3 oranında gerçekleşti.

Bir yıl öncesine kıyasla üretim, iki ana sanayide artış gösterdi. Artış kimya sanayinde %13,9 ve madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe ise %8,5 oranında oldu. Üretimin yıllık bazda en fazla düşüş gösterdiği sektörler ise, metal sanayi  (%6,3) ve elektrik ve elektronik sanayi (%3,4) oldu.

Kaynak: foreigner.fi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği