Finlandiya: Sanayi ve Hizmet Endüstrileri Cirosu 2020 Yılında Düştü

15 Şubat 2021

Korona virüs krizi 2020 yılında, Finlandiya'nın yalnızca turizm ve hava trafiği sektörlerini değil ayrıca sanayi ve hizmet endüstrilerini de sıkıntıya sokarak ciro ve üretimde büyük düşüşlere sebep oldu.

Pandemi süresince, 2020 yılının her günü işten çıkarmalar, zorunlu ücretsizler izinler ve iflaslar boy göstererek  ekonomik göstergelerde düşüş yaşandı.

Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından açıklanan son verilere göre; çalışma gününe göre ayarlanmış hizmet sanayi ciroları Aralık 2020 tarihinde bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %10,8 oranında düştü. Fiyatların elimine edildiği hizmetler üretimi yada hacmi, söz konusu dönemde %7,9 oranında düşüş gösterdi.

Kasım ayında ciro %8,6 oranında düşerken, hacim ise %6,3 oranında azaldı. Söz konusu hizmetler ile ilgili çalışmada ticaret verileri yer almadı.

Aralık ayında cironun en düşük yaşandığı sektörler gıda hizmetleri faaliyetleri (%-49), eğlence ve rekreasyon faaliyetleri (%-32,3), ulaştırma ve depolama hizmetleri (%-20,8) ile idari ve destek hizmet faaliyetleri (%-11,0) oldu.

Diğer hizmet faaliyetleri kategorisinde yer alan faaliyetlerin cirolarında da ayrıca %9,7 oranında düşüş yaşandı. Profosyönel, bilimsel ve teknik faaliyetlern çalışma gününe göre ayarlanmış cirolarında %1,7 oranında düşüş yaşandı.

Olumlu gelişmenin yaşandığı sanayiler arasında bilişim ve iletişim teknolojileri olurken, cirolarında yıllık bazda %2,9 oranında artış görüldü.

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre çalışma gününe göre ayarlanmış sanayi ciroları Aralık ayında %7,7 oranında düştü. Ana kategoriler arasında cirosu en fazla düşen kimya sanayi oldu ve %11,6 oranında ciro düşüşü yaşandı.  

İş günlerine göre ayarlanan ciro, Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre % 6,5 oranında azaldı. Sektörde mevsimsellikten arındırılmış ciro Aralık'ta Kasım ayına göre % 2,1 oranında düştü.

Kimya endüstrisinden sonra, ciro en çok Aralık ayında orman endüstrisinde bir yıl öncesine göre % 8,9 oranında düştü.  Metal sektöründe ciro % 7,1, gıda sektöründe ise % 7 oranında azaldı.

Üretim, en çok madencilik ve taş ocakçılığında bir önceki yıla göre% 12 arttı. Tekstil, giyim ve deri sektörünün cirosu bir yıl öncesine göre % 2,4, elektrik, gaz, buhar ve klima tedariki ise % 1,8 oranında arttı. Elektrik ve elektronik sektöründe ciro % 1,1 arttı.

Kaynak: https://www.foreigner.fi/
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği