Finlandiya: 2020 Yılında Finlandiya Elektriğinin %10'u Rüzgar Enerjisiyle Üretildi

03 Şubat 2021

Finlandiya Rüzgar Enerjisi Derneği, 2020 yılında rüzgar çiftliklerinin ülkenin elektriğinin %10'unu ürettiğini açıkladı.

Yaklaşık 7,800 megavat-saat elektrik rüzgar kaynaklarından sağlandı ve 2019 yılına kıyasla ise %3lük artış gösterdi.

2020 yılınd Finlandiya'da 300 megavat fazla elektrik, Finlandiya'da ki rüzgar çiftliklerinde üretildi. Bu yıl yaklaşık 1.000 megavat rüzgar enerjisi kapasitesinin tamamlanması bekleniyor.

Geçen yıl hükümet, 2035 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefinin bir parçası olarak devlete ait arazilerin rüzgar çiftliği geliştiricilerine kiralanması projesini uzattı.

Girişim, 12 milyon hektardan fazla devlet toprak ve su alanını yöneten devlet sahipli bir şirket olan Metsähallitus
tarafından idare ediliyor. Metsähallitus Genel Direktörü Juha Niemelä, konu ile ilgili açıklamasında; Metsähallitus'un orta ölçekli bir nükleer 
enerji santraline eşdeğer rüzgar çiftliği kapasitesi inşa etmek için yeterli araziyi sağlaması sebebiyle,  daha fazla rüzgar enerjisinin teşvik edilmesinin şirketin iklim stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.

Geçen yıl hükümet, rüzgarlı koşullar ve düşük enerji fiyatları kombinasyonu sayesinde rüzgar enerjisi üreticilerine  335 milyon avroluk rekor bir sübvansiyon ödedi.

Şirketler, 2011-2017 yılları arasında devreye giren türbinlerin faaliyete geçmesinden itibaren 12 yıl süreyle sübvansiyondan yararlanabiliyor. Sübvansiyonların 2023 yılında çekilmesi beklenirken, o tarihe kadar endüstrinin kendi kendine yeterli hale gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği