Finlandiya: İşletme Maliyetlerini Destekleme Yasası’nda Değişiklik Yapıldı

12 Nisan 2021

Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; İşletme Maliyetlerini Destekleme Yasası’nda, tek başına girişimcilere ve küçük şirketlere yardım verilmesini daha esnek hale getirmek ve koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan şirketlere kapatma tazminatı oluşturmak amacıyla yapılan değişiklik Cumhurbaşkanı tarafından 9 Nisan 2021 tarihinde onaylanmış olup, 12 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
 
Yapılan açıklamada, işletme maliyeti desteğinin, koronavirüs salgını nedeniyle cirosu en az %30 oranında düşen şirketler için tasarlandığı ve kapatma tazminatının, müşteri tesislerinin yasa veya bir makamın emriyle kapatıldığı küçük ve mikro ölçekli şirketler için düzenlendiği belirtilmektedir. Bu kapsamda, işletme maliyeti desteği için üçüncü başvuru turu 27 Nisan 2021 tarihinde, kapatma tazminatı için başvuru turu 12 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak olup, şirketler her iki destek türü için de Devlet Hazinesine başvurabileceklerdir.
 
Hükümet tarafından verilen işletme maliyeti desteği için ilk başvuru turu Temmuz-Ağustos 2020, ikinci tur başvuruları Aralık 2020- Şubat 2021 tarihlerinde gerçekleşmiştir. Üçüncü tur işletme maliyeti desteği ve kapanış tazminatı için toplam 356 milyon Avro ayrıldığı yapılan açıklamada belirtilmiştir.
 
Kaynak: Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
https://tem.fi/en/-/application-rounds-for-business-cost-support-and-closure-compensation-to-open-in-april-may)
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği