Finlandiya: 2019 Yılında Finlandiya'ya Getirilen Meyve ve Sebzelerin Kontrolleri

19 Mart 2020

Finlandiya Gümrükleri tarafından yapılan basın açıklamasında aşağıdaki konulara yer verilmiştir:
AB dışından Finlandiya'ya getirilen taze meyve ve sebzelerin sağlık  kontrolleri ve bitki sağlığı belge kontrolleri Finlandiya Gümrüklerince takip edilmektedir. Kontrollerin amacı AB dışından gelen bitki hastalıklarının veya karantina bitki zararlılarının AB topraklarına yayılmamasını sağlamaktır.
 
2019 yılında Finlandiya'da bitki sağlığı kontrollerine tabi meyve ve sebze içeren toplam 794 ithalat sevkiyatı gerçekleştirilmiştir. İthalat konsinye sayısı bir önceki yıla göre %38 oranında azalmıştır. En büyük ürün grupları narenciye, elma ve mango olmuştur. Tüm sevkiyatlar için belgelerin incelenmesi yapılmış ayrıca 559 konsinye stokta fiziksel bitki sağlığı kontrolleri yapılmıştır. Kontroller sırasında bitki sağlığı açısından herhangi bir eksiklik tespit edilmemiştir.
 
Fin Gümrükleri ayrıca Finlandiya dışına AB dışından ve diğer AB üye ülkelerinden pazarlama standartlarına uygunluklarından dolayı getirilen taze meyve ve sebzelerin izlenmesinden de sorumludur. Taze meyve ve sebzelerin kalitesi, AB mevzuatının getirdiği asgari standartlara ve on ürüne uygulanan spesifik pazarlama standartlarına uygun olmalıdır.
 
2019 yılında, uyumluluk kontrollerine tabi narenciye, elma ve üzüm içeren 903 konsinye ürün AB dışındaki ülkelerden Finlandiya'ya getirilmiştir. Toplam 467 sevkiyat fiziksel uygunluk kontrolüne tabi tutulmuş ve bu sevkiyatlardan 28'i reddedilmiştir.
Ürünlerin reddedilme nedenleri, ürünlerin çürümüş veya küflü olması veya fizyolojik kusurlar veya kirleticiler içermesidir. Reddedilen sevkiyatlardan beşi, gümrükler gözetimi altında bütünüyle yok edilmiştir. Geri kalan ürünlerde iyileştirmeler yapıldıktan sonra sevkiyatların ithaline izin verilmiştir.
Kaynak:Finlandiya Gümrükleri Basın Açıklaması
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği