Finlandiya: 2019 Yılında, Geçtiğimiz 30 Yılın En Yüksek Çavdar Hasatı Yaşandı

25 Kasım 2019

Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (Luke) tarafından yapılan çalışmaya göre, bir kaç yıldır yaşanan düşük arpa, yulaf ve çavdar hasatı bu yıl ortalama seviyesine göre döndü.

Luke, çavdar ekim alanının bir yıl öncesine göre artmasından sonra çavdar hasatının yüksek olacağı tahminini yaparken bu yılki çavdar hasadı 2018 yılından dört kat daha büyük gerçekleşti. Bu yılki normal hububat hasadı, geçen yılın düşük veriminden sonra birçok evcil hayvan çiftliğinde yemlik tahıl durumunu telafi etti.

Çavdar hasadı, 1950'li ve 1970'li yıllardaki yüksek seviyesine ulaştı. O zamandan bu yana, çavdar hasadı sadece birkaç yıl bu kadar yüksek gerçekleşti.  Büyüme mevsimi sırasındaki hava koşulları Finlandiya'nın farklı bölgelerinde verimi farklı şekilde etkiledi. Tüm tahılların hektar başına verimi, Ostrobothnia'da rekor seviyede gerçekleşmişti. Bununla birlikte, Uusimaa'da hektar başına verim olağan dışı olarak ülke genelinde ortalamaların altındaydı.

Ülkede organik tarım son yıllarda ilerlerken yulaf en fazla organik olarak tarımı yapılan tahıl oldu ve verimi %70 oranında arttı. Organik yulaf hasadı yaklaşık 77 milyon kilo oldu ve Finlandiya'nın toplam 1,2 milyar kilo olan 
 yulaf hasadının %6,5'ini oluşturdu.

Yeşil yem hasadı son birkaç yıldır düşükken, bu yılki hasat daha yüksekti. 2019'da elverişli hava koşulları altında, silaj yem hasadı bir önceki yıla göre çeyrek oranda arttı.

Kaynak:Daily Finland
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği