Finlandiya: 2019'un Son Çeyreğinde Bilişim ve İletişim Teknoloji Hizmetleri Sayesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Önemli Ölçüde Arttı

23 Mart 2020

Hizmet ihracatı, 2019'in dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın ilgili çeyreğine kıyasla %11 oranında büyüdü.
 
Hizmet ithalatı yüzde yedi artarken 8,8 milyar Avro oldu. Hizmet ihracatı 8,4 milyar Avro oldu. 2019'un üçüncü çeyreğinde hüküm süren hizmetlerdeki uluslararası ticaret fazlası tekrar açığa dönüştü.
 
Ödemeler dengesi açısından mal ve hizmetlerin birleşik ihracatı, 2019'un son çeyreğinde 2018'in son çeyreğine kıyasla yüzde 7 oranında büyüdü, ithalat ise yüzde bir oranında geriledi.
 
Telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri (BİT) toplam hizmet ihracatının yüzde 41'ini kapsadı.
2019 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla, telekomünikasyon, bilgisayar ve bilişim hizmetleri (BİT) ihracatı yüzde 59 artarken, üçüncü çeyrekte ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 84 arttı. BİT hizmetlerinin ihracatı güçlü bir şekilde artarken, diğer birçok hizmetin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre geriledi.
Telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri (BİT) toplam hizmet ihracatının yüzde 41'ini kapsadı.
İki yıl içinde BİT hizmetlerinin ihracatı güçlü bir şekilde artmaya başlarken, diğer iş hizmetlerinin ihracatı düştü. 2019'un son çeyreğinde, BİT hizmetlerinin ihracatı diğer iş hizmetlerinden iki kat daha büyüktü.
 
Hizmet ithalatındaki artış, 2019'un önceki çeyreğinde olduğu gibi ihracattan daha fazla devam etti.
Ön yıllık verilere göre, ihracat 2019'da Amerika Birleşik Devletleri'ne ve özellikle Çin'e ve Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika dışındaki ülkelere güçlü bir şekilde büyüdü.
 
2019'un son çeyreğinde, hizmet ihracatı 800 milyon Avro büyüdü; bunun yaklaşık yüzde 40'ı Kuzey ve Güney Amerika'ya, üçte biri Asya'ya ve sadece yüzde 14'ü Avrupa'ya yapılan ihracattan kaynaklandı.
 
2019'un son çeyreğinde ABD, Finlandiya'nın hizmet ihracatının yüzde 13'ünü oluştururken, bir yıl önce söz konusu oran yüzde 11 idi.
 
İsveç’ten ihraç edilen hizmetlerin bir önceki yıla göre yüzde sekiz oranında azalması ile ülkenin Finlandiya'ya hizmet ihracatındaki payı bir yılda iki puan azalarak yüzde 12'ye düşmesi nedeniyle önemini yitirdi.
 
 
Benzer şekilde, Almanya'ya yapılan hizmet ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde yedi oranında azaldı ve Almanya'nın Finlandiya'dan yaptığı hizmet ihracatındaki payı yüzde dokuzdan yediye düştü.
Hizmet ithalatındaki büyümenin yarısı ABD ile yapılan hizmet ticaretinden geldi. İthalattaki büyümenin altıda biri Asya'dan gelen hizmet ithalatındaki artıştan ve yüzde 11'i Avrupa'dan geldi.
 
Buna karşılık, komşu ülke Rusya ile yapılan hizmetlerde uluslararası ticarette önemli bir değişiklik olmadı. Rusya'ya yapılan hizmet ihracatı arttı ve ithalat yüzde iki azaldı.
 
Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği