Finlandiya: AB, Finlandiya Ulaşım Projelerine 65 Milyon Avroluk Hibe Verecek

17 Temmuz 2020

Avrupa Komisyonu Temsilciliği basın açıklamasına göre, Finlandiya ulaşım projeleri için AB fonundan 65 milyon Avroluk fon alacak.

Hibe çerçevesinde Finlandiya içerisindeki ulaşım projelerine ve diğer ülkelerle olan ortak denizcilik projelerine fon sağlanacak.

Söz konusu hibe içerisinde, Şubat 2020 yılında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığına önerilen Helsinki-Turku şehirlerini birbirine bağlayacak 37.5 milyon Avroluk bir saatlik tren projesi de bulunuyor.

Teklife göre, Espoo'da kısmen Turku demiryolu bağlantısının bir parçası olarak hizmet edecek Espoo kentsel demiryolu tasarımı da AB'den 11 milyon Avro alacak.

Ancak, Helsinki-Tampere demiryolu hizmetlerini geliştirme planı Bakanlığın önerdiği 11,7 milyon Avroluk Komisyon desteğini alamadı. Bunun yerine, aynı rotadaki ayrı bir yenileme projesinin 6,5 milyon Avro'ya finanse edilmesi kararı alındı. Hibenin alınamadığı diğer bir ulaştırma projeside Vantaa tramvay projesi oldu.

Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Timo Harakka Finlandiya'nın hak kazandığı 65 milyon Avro hibe'den memnun olduklarını basına belirtti. Harakka'ya göre, iklim dostu demiryolu projeleri Ağustos ayı başında başlatılacak.

Demiryolu projelerine ek olarak, Finlandiya dört ortak deniz taşımacılığı projesi için de finansman alma hakkını kazandı.Baltık Denizi limanları arasında (Helsinki, Stockholm, Kopenhag, Århus ve Rostock) çevresel işbirliğinin bir parçası olarak kıyı bölgesi elektrik projesi de hibe almaya hak kazandı.

Diğer projeler arasında, Helsinki ile Almanya Lübeck arasında deniz bağlantısı ve İsveç Kapellskär ile Finlandiya Naantali arasındaki feribot hattı geliştirme projeleri de yer aldı.

Komisyon, seçilen projeleri, AB ülkelerince onaylandıktan sonra, resmi finansman kararını verecek.

Birlik genelinde AB, 140 kilit ulaştırma projesi için toplam 2,2 milyar Avro tahsis etmeyi planlıyor. Fonun çoğunluğu 1,6 milyar Avro ile  Baltık ülkelerinden geçen Rail Baltica gibi demiryolu projelerine tahsis edilecek.

Avrupa karayolu ağı ile birlikte 17.000 elektrikli araç şarj istasyonu ve diğer birçok alternatif yakıt projesinin kurulması için de finansman sağlanacak.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği