Finlandiya: Aralık Ayında Enflasyon Oranı %0,2 Olarak Gerçekleşti

14 Ocak 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, yıllık tüketici fyatları Aralık 2020 tarihinde %0,2 oldu. Kasım ayında enflasyon  %0,2 seviyesinde gerçekleşmişti. 2020 yılında ortalama enflasyon oranı %0,3 oldu.

Artan sigara fiyatları, bitişik ev fyatları, kablosuz telefon hizmetleri, tıbbi muayene ve tedavi ücretlerindeki fiyat artışları, Aralık ayında tüketici fiyatlarının artışına sebep oldu.

Tüketici fiyatlarının bir yıl öncesine göre artışı, en çok yakıt ve otel odaları fiyatlarındaki düşüşlerle sınırlandı. Kasım-Aralık ayları arasında tüketici fiyatlarında %0,1 oranında artış yaşandı ve söz konusu artış, örneğin artan ucak bileti fiyatlarından kaynaklandı.

Avro Bölgesinde, ön verilere göre 'Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi', Avro bölgesinde enflasyon oranı Aralık ayında %-0,3 oldu. Kasım ayında ise nihai verilere göre enflasyon oranı %-0,3 olarak gerçekleşti. Söz konusu verilere göre Finlandiya'da Aralık ayında enflasyon oranı %0,2 oldu.

Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi, mülk sahipliği, şans oyunları, tüketim faizleri ve diğer krediler, mal sahibinin oturduğu konutlar için yangın sigortası, araç vergisi veya balıkçılık ve avlanma ücretlerini içermedi.

Kaynak:https://www.foreigner.fi/
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği