Finlandiya: Cari Hesap Açığına Geri Dönüldü

13 Ocak 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan en son verilere göre, Finlandiya'nın cari hesabı  arka arkaya üç aylık verdiği fazladansonra Kasım ayında açık verdi.

Mal ve hizmet ticareti de dahil olmak üzere ülkenin dünyanın geri kalanıyla olan işlemlerini kaydeden cari hesap,  Kasım ayında 0,1 milyar (100 milyon Avro) açık verdi. Cari hesabın 12 aylık hareketli toplamı 0,2 milyar fazla oldu.

Cari hesabın alt kalemlerinden, mallar hesabında ödeme vadeleri dengesi 0,3 milyar Avro fazla oldu. Ödemeler dengesi  bazında mal ihracatının değeri bir önceki yıla göre% 6 gerileyerek 5 milyar Avroyu buldu.

Ödemeler dengesi bazında mal ithalatının değeri bir önceki yıla göre % 7 gerileyerek 4,7 milyar oldu. Hizmet hesabı  da 0,3 milyar Avro açık verdi.

Faiz dışı gelir hesabı 0,1 milyar Avro fazla verdi. İkincil gelir hesabı 0,2 milyar Avro açık verdi. Finlandiya'ya net sermaye girişi Kasım ayında 0,4 milyar olarak gerçekleşti.

Finans hesabının alt kalemlerinden (varlıkların uluslararası mülkiyetini ölçen), net sermaye girişi çoğunlukla  portföy yatırımları şeklinde olurken, 3,1 milyar Avro tutarındayken, net sermaye çıkışı esas olarak diğer yatırımlar şeklinde gerçekleşmişti ve 2.5 milyar oldu.

Kaynak:https://www.foreigner.fi/
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği