Finlandiya: Ekonomik Durgunluk Korkusu Sona Eriyor

02 Aralık 2019

Danske Bank ekonomistleri, Finlandiya ekonomisinin üçüncü çeyrekte yükseliş gösterdiğini ve ekonomide durgunluk belirtisi olmadığını belirttiler.

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre ise ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) hacmi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre % 0.7 oranında artış kaydetti.

2018'in üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında,  GSYİH yüzde 2,2 oranında arttı ve böylece Finlandiya Merkez Bankası'nın bu yıl yüzde 1,6 olan büyüme tahminini geride bırakmış oldu.

Danske Bank sonucun beklenenden daha güçlü gerçekleştiğini, istihdamın geçtiğimiz yıl bu yıla kıyasla artış gösterdiğini belirtti.
 
Son yıllarda yaşanan inşaat patlamasında ise hafif bir düşüş yaşandığı ve düşüşün 2020 yılı başlarında da devam etmesinin beklendiği açıklandı. Banka, hanehalkı satın alım gücünün artmaya devam edeceğini ve hizmetler dışında, tüketimi artırmaya yardımcı olacağını belirtti.

Üçüncü çeyrekte özel tüketim bir önceki yıla göre yüzde 2,4 arttı. Yatırımlar ve ithalatta da artış yaşandı. İhracat da bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,3, bir önceki çeyreğe göre ise % 0,5 oranında artış görüldü.

Ülke ekonomistleri Finlandiya ile ilgili yaptıkları öngörülerde genellikle yükseliş eğilimini göze alarak yorumlarda bulunmaya devam ediyorlar. Finlandiya Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Etla yetkilileri geçtiğimiz yıl ekonomideki durgunluğun bu yıl ilerleme kaydettiğini ve Avrupa'nın geri kalanından farklı olarak bu yıl Finlandiya GSYİH eğiliminin oldukça sıradışı gerçekleştiğini belirttiler.

Finlandiya Sanayicileri Konfederasyonu (EK) baş ekonomisti Sami Pakarinen ise konu ile ilgili açıklamasında, geçtiğimiz yıl yaşanan aşırı zayıf  büyümenin, ülkeyi neredeyse teknik bir durgunluk içine soktuğunu ancak şu an Finlandiya ekonomisinin iyi bir oranda büyüdüğünü belirterek, büyümenin özel tüketimden kaynaklandığına dikkat çekti.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği