Finlandiya: Eylül Ayında Dış Ticaret Dengesi 188 Milyon Avro Açık Verdi

02 Aralık 2019

Finlandiya Gümrükleri uluslararası istatistiklerine göre, Finlandiya'nın Eylül ayında dış ticaret dengesi 188 milyon Avro açık verdi. Ocak-Eylül ayları arasında ticaret dengesi açığı 750 milyon Avro oldu. Eylül ayında ticaret dengesi açığı 138 milyon Avro açık verdi.

Finlandiya mal ihracatının değeri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 arttı. Finlandiya ihracatının değeri neredeyse 5,3 milyar Avro oldu.

İhracat miktarları yüzde 2,8 arttı, ancak ihracat fiyatları yıllık bazda yüzde 0,1 azaldı. Ocak-Eylül döneminde ihracatın değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 arttı.

İthalatın değeri Eylül ayında yüzde 2,2 oranında artarak yaklaşık 5,5 milyar Avroya yükseldi. İthalat fiyatları % 2,6 azalırken, ithalat hacmi geçen yıla göre yüzde 5,8 arttı.

Ocak-Eylül döneminde, ithalatın değeri yıllık bazda yüzde 0,4 azaldı. Kağıt ve karton ile kağıt hamuru ihracatının değeri Eylül ayında düştü. Daha fazla düşüş ise metallerde görüldü. Binek otomobil ihracatının değeri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yalnızca bir miktar azaldı.

Petrol ürünleri ihracatının değeri Eylül ayında belirgin bir şekilde yükseldi. Makine ve ekipman ihracatının değeri de önemli ölçüde arttı. Endüstriyel malzeme ve yakıt ithalatı azalırken, diğer ana grupların ithalatı Eylül ayında arttı.

AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 1 oranında artarken, AB üyesi olmayan ülkelere Eylül ayında yıllık bazda yüzde 2 oranında ihracat yapıldı.

Eylül ayında İsveç ve Almanya'ya ihracat bir miktar artarken, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Birleşik Krallık'a yapılan ihracat önemli ölçüde arttı. Hollanda ve Çin'e yapılan ihracat azaldı.

AB ülkelerinden yapılan ithalat yüzde 8 oranında artarken, AB dışından yapılan ithalat Eylül ayında yüzde 6 oranında azaldı. Almanya, İsveç ve Çin'den yapılan ithalat artarken, Rusya ve Hollanda'dan yapılan ithalat azaldı.

Ocak-eylül döneminde AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde bir, AB dışı ülkelere ise yüzde 4 arttı. Aynı dönemde, AB ülkelerinden yapılan ithalat da yüzde bir oranında artarken, AB dışından yapılan ithalat yüzde üç oranında azaldı.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği