Finlandiya:Fin hükümeti Bütçe Tasarısını Sundu

09 Ağustos 2018

Fin hükümeti bütçe önerisini tamamladı. Finlandiya Maliye Bakanlığı, bütçe tasarısındaki ödeneğin 55,1 milyar Avro olduğunu açıkladı.  Söz konusu ödenek bu yılki bütçeden 1 milyon Avro daha az olarak açıklandı.

Bütçe tasarısında katı harcama disiplinine bağlı kalındı.  Maliye Bakanlığı'nın gelecek yıl için hazırlamış olduğu bütçe tasarısı  bu yıl hazırlanmış bütçe de olduğu gibi 1,7 milyar açık verdi. Mevcut hükümetin 2014 yılında göreve başladığı dönemki bütçe açığı 6,6 milyar Avro idi.

Merkezi yönetim gelirinin 53,4 milyar Avro olacağı ve ve 45,7 milyar avrosunun ise vergi donüşünden karşılancağı açıklandı.

Bakanlık Temmuz ayında yaptığı tahmininde vergi gelirinin yaklaşık olarak bu yılki gelirden %3 artacağı tahminini yaptı.

Merkezi hükümet geliri borcunun gelecek yıl 109 milyar Avro'ya yükselmesi, bekleniyor. Merkezi hükümet borçluluğu dengelendi ve GSYİH'nın %60'ına ulaşması bekleniyor.

İşşizlik rakamlarının yükselmesi sebebiyle işsizlik yardımı harcamalarının ise 308 milyon Avro'ya düşmesi bekleniyor. 

Helsinki bölgesi inşaatlarını arttırmak için, 50 milyon Avroluk ulusal konut fonu kaynaklarının A-Kruunu Oy şirketi ile sermayelendirilecek.

Demir yolu taşımacılığının onarım ihtiyaçları ve yeni yatırımlar yapırak temel hatların yenilenmesi planları ile Helsinki Tren İstasyonu ve Tampere Tren İstasyonu arasındaki yolculuğun bir saatten aza indirilmesi için çalışmalar yapılacak ve ayrıca Helsinki-Turku arası tren ulaşımının geliştirilmesi hedeflenecek.

Gelecek yıl, hükümet programındaki değişiklikler devam ederek tütün vergisi sıkılaştırılacak, araba vergileri  hafifletilecek, konut kredilerine ödenen faiz vergi indirimi konuları gündeme alınacak.

Elektirik ve ısı üretimi için vergi teşviği verilerek karbondioksit vergisi enerji içeriği vergisi ile yer değiştirecek.

Hükümet bütçe öncerisini 28-29 Ağustos'ta değerlendirmeye alacak.

Kaynak:Finlandiya Maliye Bakanlığı Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği