Finlandiya: Finlandiya Sanayi Endüstrisi Konfederasyonu Çalışmasına Göre, Sanayi Güveni Aralık Ayında Düşük Seviyede Kaldı

27 Aralık 2019

Finlandiya Sanayi Endüstrisi Konfederasyonu EK Tarafından sanayi şirketleri arasında yaptırılan 'Güven Göstergesi' çalışmasında , bir önceki ayda olduğu gibi, Aralık ayında şirketlerin sanayi güveninin ortalamanın altında gerçekleştiği belirtildi. Sanayi güveni Aralık ayında -6, Kasım ayında -7 ve uzun vadeli ortalamada ise +1 puan oldu.

Yaptırılan çalışmada sanayi şirketleri üretimlerinin önümüzdeki aylarda düşmesini beklediklerini belirttiler. Aralık ayında şirketlerin sipariş defterleri bir önceki ayın seviyesinde kalırken, uzun vadeli ortalamanın da altında kaldı. Mamul stokları bir miktar azaldı ancak yine de normalden daha yüksek gerçekleşti.

Çalışmaya katılan şirketlerden, Aralık ayında, sadece % 71'i tam üretim kapasitesine sahip olduklarını belirttiler, bu yüzden çalışmada birçok şirket düşük performans göstermiş oldu.

Diğer sektörlerin yanı sıra inşaat güven endeksi Aralık ayında +3 oldu. Kasım ayı rakamı +4 ve uzun vadeli ortalama -6 olarak gerçekleşti. İnşaat sipariş defterleri Kasım ayında büyüdü ve Aralık ayında normalden daha yüksek gerçekleşti.

Hizmet sektörü güveni Aralık ayında artışla +11'e yükseldi. Uzun vadeli ortalama +14 oldu. Çalışmaya göre, hizmet satışları yıl sonuna doğru arttı ve sektörden beklentiler olumlu gerçekleşti.

Perakende sektöründe güven bir adım daha yükseldi ve Aralık ayında +8 oldu. Uzun vadeli ortalama -1 olarak gerçekleşti.

Kaynak:Talaous Elama
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği