Finlandiya:Fitch, Finlandiya'nın Kredi Görünümünü Olumluya Çevirdi

06 Ağustos 2018

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 4 Ağustos tarihinde, Finlandiya'nın 'durağan' olan kredi notunu 'olumlu'ya yükseltti ancak ülkenin uzun dönemli AA+ notunu korudu.

Derecelendirme kuruluşu açıklamasından önce, ülkenin derecelendirme notunun AAA'ya yeniden yükseltilebileceği konusunda ihtiyatlı beklentiler bulunuyordu.

Finlandiya, 2014 ve 2016 arasında önde gelen üç batılı kredi derecelendirme kuruluşunca kendisine verilen notu kaybetmişti.

Fitch,orta ölçekli büyüme olanaklarının Finlandiya'da iyileştiğini ve rekabet avantajının iyileştirilmesi konusundaki 2017 yılında imzalanan toplumsal anlaşmasının olasılıkları daha da artırabileceğini kaydetti.

Alınan derece notu sonucunda ülkenin önde gelen bankası Nordea Bank yetkilileri konuyla ilgili açıklamalarında Finlandiya'nın AAA'lı kredi notuna erişmeye yaklaştığını, ancak bir sonraki hükümetin mevcut maliye politikalarına devam ederek ve büyük bütçe artışlarını kabul etmemesi gerektiğini belirttiler.

Fitch'in yorumunda ayrıca Mayıs ayında gerçekleşecek Parlamento seçimleri sonrasındaki politikaların ne olacağının halen belirsiz olduğundan da söz edildi.Finlandiya'nın kredi notunun düşmesi, S & P'nin Ekim 2014'te Finlandiya'nın notunu AAA'dan, AA + notuna düşürmesi ile başlamış Fitch ise 2016 Haziran ayında ülke notunu düşürmüştü. 

Kaynak:Daily Finland Gazetesi Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği