Finlandiya: Fitch, Finlandiya'nın Kredi Derecelendirme Notunu Düşürürken, Borçlar ve Yaşlanan Nüfus Konusunda Uyardı

27 Ocak 2020


Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch 24 Ocak tarihinde, Finlandiya'nın kredi notunu en yüksek seviyeden, AA+'ya düşürdüğünü açıklarken, ülkenin ekonomik görünümünü ise "pozitif" ten "istikrarlı" ya düşürdü.

Bu şekilde üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's, S&P ve Fitch'in Finlandiya'ya verdikleri kredi notu AA+ oldu.

Fitch, ülkenin orta vadeli kamu borç yörüngesinin "hükümetin daha gevşek mali duruşu, zayıf orta vadeli büyüme potansiyeli ve artan yaşlanma ile ilgili maliyet baskılarını hafifletmek için yapılması gerekli sosyal ve sağlık reformu konusunda yaşanan aksaklıklar sebebiyle zayıfladığını belirtti.

Fitch, Finlandiya'nın kötüleşen demografik eğilimlerinin riskleri daha da derinleştirdiğini ve ülkenin yaşlılık bağımlılık oranının Japonya ve İtalya'dan sonra dünyanın üçüncü en yüksek oranına sahip olduğunu belirtti. Yüzde 39,2 olan bu oran, 15-64 yaş grubu olarak sınıflandırılan çalışma çağındaki nüfusa kıyasla 64 yaş üzerindeki kişilerin sayısını ifade ediyor.

Fitch, geçen ay göreve başlayan Başbakan Sanna Marin'in merkezi sol hükümetinin, önümüzdeki üç yıl içinde istihdam oranını yüzde 75'e yükselterek "olumsuz demografik eğilimlerin ekonomi ve kamu maliyesi üzerindeki etkisini" ele almaya söz verdiğini belirtti.  Ayrıca eğitim, sağlık ve işgücü piyasası politikalarına üç milyar avro yatırım yapmayı planlıyor. Fitch, bu "bir kerelik harcamaların, özellikle sağlık ve uzun süreli bakım alanında, yaşa bağlı maliyetlerin baskı konusunu tam olarak ele almadığını ve önümüzdeki on yıl içinde bu maliyetlerin GSYİH'nın yaklaşık yüzde 10'una tırmanmasını beklendiğini belirtti.

Ajansa göre, "reform yorgunluğu" ve siyasi manzaranın bölünmesiyle birlikte "dış rekabetçiliğin artırılmasına odaklanma da azalmış görünüyor".

Bu arada Finlandiya'nın net dış borcu diğer 'AA' dereceli ülkelerin çoğundan daha yüksek. Ülkenin cari açığı ve enerji ithalat pazarlarına yoğunlaşması devam ediyor. Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, geçen yıl ülke enerji ithalatının yüzde 60'ından fazlası için komşu Rusya'ya bağımlıydı.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği