Finlandiya:Haziran Ayında Piyasa'da Daha Fazla Gıda Ürünü Stoğu Yaşandı

13 Ağustos 2018

Finlandiya'da Haziran ayı sonunda ticaret ve sanayi stoklarında toplam 450 milyon kilo tahıl bulundu ve bir yıl öncesine kıyasla %8 artış yaşanmış oldu. En fazla stoğu, yulaf oluşturdu (142 milyon kilo) bir yıl öncesine kıyasla %8 artış yaşandı.Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (Luke) son  istatistiklerine göre çavdar stokları on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Buğday stoğu 129 milyon kiloya ulaştı. Bu, 2017 yılında öngörülen sürenin miktarına göre yaklaşık yüzde 25 daha yüksek gerçekleşti. Çavdar stokları on yıl öncesine kıyasla yükselerek 69 milyon kiloya ulaştı. Aynı zamanda, arpa stokları bir önceki yıla kıyasla azalarak hacimleri yarı yarıya azaldı ve toplam 111 milyon kiloya düştü.

2017/2018 hasat yılı boyunca, yerel sanayi ve hububat distribütörleri tarafından çiftliklerden toplam 1,9 milyar kiloluk tahıl ve 62 milyon kilo şalgam satın alındı. Çiftliklerden toplam 91 milyon kilo çavdar satın alındı ve bu, bir önceki ekim yılına göre yüzde 20 daha fazla gerçekleşti.

Arpa ve yulaf ticareti için satılan tahıllardaki en yüksek hacmi oluşturdu.Bununla birlikte, arpa alımları, 2012/2013 ekim yılına kıyasla 660 milyon kiloya kadar azaldı. Toplam 590 milyon yulaf markette satılırken bu rakam bir yıl öncesi ile aynı oranda gerçekleşmiş oldu.

Aynı zamanda, bu toplamın yaklaşık 330 milyon kilosu, satın alma sırasında yemlik buğday olarak sınıflandırıldı; bir önceki ürün yılına göre 49 milyon kilo daha fazla gerçekleşti.

Fin sanayi 2017/2018 hasat yılı boyunca yaklaşık 1,4 milyar kiloluk yerli ve ve yabancı tahıl ithal etti. Besi sanayi toplam 627 kilo tahıl kullanırken, gıda sanayi 421 milyon kilo ve malt, etanol, nişasta ve yapışkan tozu ve enzimi gibi diğer sanayiler ise 340 milyon kilo tahıl kullanmış oldu.

Yem endüstrisi buğday, arpa ve yulafları kabaca eşit miktarlarda kullandı. Yulafın yem olarak kullanımı bir önceki ürün yılına göre yüzde 14 artarken, aynı zamanda buğday ve arpa kullanımında da hafif bir düşüş oldu.

Buğday, gıda endüstrisinde kullanılan tüm tahılların yarısından biraz fazlasını oluşturdu. Bunu, çavdar ve yulaf (her biri yaklaşık yüzde 20) ve arpa (yüzde üç) izledi.

Kaynak:Daily Finland Gazetesi Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği