Finlandiya: Haziran'da İhracat Değeri Düştü, Ticaret Açığı 209 milyon Avro'ya ulaştı

01 Eylül 2020

İhraç edilen Fin mallarının değeri, 2020 yılı ilk yarısında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 oranından daha fazla düşüş gösterdi.

Finlandiya Gümrükleri tarafından 31 Ağustos tarihinde basına yapılan açıklamada, Haziran ayında Finlandiya'dan ihraç edilen malların değerinin 4,5 milyar Avro olduğu ve söz konusu rakamın bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %15 oranında düşüş gösterdiği belirtildi.

Bu arada ithalatın değeri de düştü, ancak ihracat kadar azalmadı. Toplam mal ithalatı Haziran 2019'a göre yüzde 9,6 daha düştü ve 4,7 milyar Avro oldu. Bu şekilde, Haziran ayında Finlandiya'nın ticaret açığı bir önceki yılki 80 milyon Avro'ya kıyasla iki kattan fazla artarak 209 milyon Avro'ya ulaştı.

Ocak-Haziran ayları arasında ihracat değeri %17,3 oranında azalırken ithalat bir önceki yılın söz konusu dönemine kıyasla %12,2 oranında düştü.

Yılın ilk altı ayı için ticaret açığı 1,7 milyar Avro oldu ve 2019 yılındaki söz konusu dönemine kıyasla 10 milyon Avro artış gösterdi.

Haziran ayında yıllık bazda ihracattaki en keskin düşüş, % 49,6 düşüşle rafine petrol ürünlerinde yaşandı. Demir-çelik ihracatı da % 43,6 oranı ile hızla düşüş gösterdi. Bu arada orman ürünleri görece olarak ılımlı bir şekilde yüzde 17 oranında azaldı.

Finlandiya'nın en büyük ticaret ortaklarının hepsi ile yapılan ihracat yaz başında düştü. Almanya'ya ihracat geçen yılın Haziran ayına kıyasla yüzde 17 oranının üzerinde, komşu İsveç'e yüzde 10'un biraz üzerinde ve ABD'ye yaklaşık yüzde 27 oranında düştü.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği