Finlandiya: Hükümet Yeni Ticari Marka Kanunu Teklifini Sundu

22 Ekim 2018
18 Ekim 2018 tarihinde Fin hükümeti, mevcut Ticari Marka Yasası ve Ortak Marka Yasası'nın yerini alacak yeni bir ticari marka yasası önerisini Meclise sundu. Ayrıca Parlamentonun uluslararası düzeyde geçerli olan ticari marka yasasıyla ilgili Singapur merkezli anlaşmayı benimsemesi de önerildi.

Ticari Markalar Kanunu'nda yapılan değişiklik, ticari markanın Patent ve Tescil Kaydında tescili için mevcut patent veya idari prosedürde değişiklik getirecek. Bir ticareti markanın iptali için idari prosedür, mahkeme prosedürüne daha ekonomik ve daha hızlı bir alternatif sunacak. Markalarla ilgili yeni direktifin getirilmesiyle, markanın ticaretine ilişkin gereklilik olan grafiksel olarak
tanıtım da kaldırılacak. Böylece yeni tip ticari markaların kaydedilmesine yol açılacak.

Ayrıca, yasal kesinliğin arttırılmasına yönelik olarak bazı ticari marka sahiplerinin, ticari marka siciline mal ve hizmet markalarını daha net bir bir şekilde belirtmeleri gerekecek. Bir şirket ünvanının beş yıl boyunca kullanılmaması ile şirketin idari iptali mümkün olabilecek. Buna ek olarak, şirketin faaliyet gösterdiği yanlızca bir sektörü için de sadece kısmen iptal gerçekleştirilebilecek.

Kaynak:Finlandiya İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği