Finlandiya:Hükümetin 2019 Yılı Bütçe Taslağında, İnovasyon Finansmanına Daha Fazla Yatırım Yapılması Öngörülüyor

10 Ağustos 2018

Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı tarafından açıklanan 2019 yılı bütçe taslağında Hükümetin istihdam ve büyüme hedeflerine ulaşılmasını destekleyen bir büyüme politikasında odaklanıldı.

Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı, ana başlık ödenekleri olarak 2,553 milyon Avro önerdi; Bu rakam cari yıla ait onaylanmış bütçeden yaklaşık olarak 270 milyon Avro daha düşük olarak açıklandı. Maliyetlerin azaltılmasının temel sebepleri arasında, hükümetin sabit vadeli (2016-2018) önemli projelerine (112 milyon Avro) finansman ayrılmasınına artık gerek kalmaması, erken geri ödeme nedeniyle ihracat refinansman kredilerinin giderlerinin ortadan kalkması (- 97 milyon Avro), kamu istihdam ve iş hizmetleri ödeneklerindeki azalma (- 83 milyon Avro), ve yenilenebilir enerji üretimini sübvanse etme maliyetlerde yaşanan azalma (- 33 milyon Avro) gösterildi.

Yenği bütçe tasarasına göre, AB yapısal fonlarının ödeme masrafları, 40 milyon Avro'dan biraz daha artacak, Business Finland ödemeleri 25 milyon Avro'yu aşmayacak ve işletme maliyetleri 18 milyon Avro'dan biraz daha fazla olacak.

Ekonomi Bakanlığı ve İstihdam Bakanlığınca sunulan bütçede, Business Finland'a ve Finlandiya Yenilik Ajansı kurumlarına, 344 milyon Avro'luk hibe payı verilirken söz konusu rakam ülkenin 2018 yılı için onayladığı bütçe rakamından yaklaşık olarak 74 milyon Avro daha fazla oldu.

Business Finland faaliyetleri için bir önceki yılın bütçesi 18 milyon Avro aşılarak, 102 milyon Avro'yu aşan operasyon maliyeti önerildi.Ek ödeneğin, örneğin, program faaliyetlerine ve uluslararası operasyonların güçlendirilmesine harcanması hedeflendi.

Hükümetin Talent Boost programının amacı, Finlandiya'yı uluslararası uzmanlar için daha cazip hale getirerek ülkedeki varlıklarının güçlendirilmesi oldu.Hükümet Finli şirketlerin ellerinde yeterli iş gücüne sahip olmaları ve uluslararası know-how'a sahip olmaları gerektiğini belirtiliyor.

Bakanlığın bütçe taslağının 5 milyon Avroya ulaşan bölümü uluslararası uzmanları Finlandiya çekmeyi hedefliyen amaçlar için Business Finland tarafından kullanılacak. Bu miktarın yarısının , uluslararası yeteneklerleri, yetenekli girişimcileri ülkeye çekmeye yönelik faaliyetler oluşturması için kullanılması önerildi.

Yeni bütçe taslağında, AB yapısal hibeleri yetkilendirmesi 669 milyon Avroya yükselmiş olacak. Yetkilendirmenin yüzde 75 oranında artması mümkün hale gelecek.

Enerji yardımı yetkilendirme teklifi, mevcut yıl için onaylanmış bütçeden 25 milyon Euro daha fazla olarak gerçekleşecek ve 80 milyon Avro olacak. Bu artış Ulusal Enerji ve İklim Stratejisi temelinde sağlanacak. Yenilenebilir enerji üretimini sübvanse etme maliyetleri 33 milyon Avro'dan fazla azalacak. Bu yıl içerisinde, Parlamento, teknoloji-nötr rekabetçi ihale düzenlenmesi amacıyla, yenilenebilir enerji için üretim sübvansiyonları yasasında bir değişiklik yapmıştı.

Kaynak:Finlandiya Hükümeti Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği