Finlandiya: İflas Başvuru Sayısı Geçen Yıl %17 Arttı

17 Ocak 2019

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkede iflas başvurusu yapan şirket sayısı 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla %16,9 oranında arttı.

2018 yılında 2534 iflas başvurusu yapılırken bu rakam bir önceki yıla kıyasla %17 artış gösterdi ve 366 adet daha fazla iflas başvurusu yapılmış oldu. İflas başvurusunda bulunan şirketlerde 12 115 kişinin istihdam edildiği ve bir yıl öncesine kıyasla ise %1,4  artış yaşandığı belirtildi. 

İflas başvurusu henüz şirketin hemen iflas edeceği anlamına gelmemekle birlikte bu sürecin yıllar alabileceği belirtilmektedir. Diğer yandan, iflas süreci çok hızlı da başlayabilmektedir.

İflas eden şirket sayısı da geçen yıl artmış geçtiğimiz yıl bir önceki yıla kıyasla %19 artarak, 1.860 adet şirket iflas etmiştir. Finlandiya İstatistik Ofisi, iflas başvurularındaki artışı, kısmen, 2017 yılı başında vergi idaresi tarafından açıklanan oldukça düşük iflas sayısı ile açıklamaktadır.

2018 yılındaki iflas sayısı artışı özellikle yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın söz konusu dönemine kıyasla yaşanan %61,2'lik artış ile açıklanmaktadır.İflaslarda ikinci çeyrekte, sadece % 0.5, üçüncü çeyrekte % 11.8 ve  dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre % 3.6 artış yaşandı. Finlandiya İstatistik Ofisi İstatistikleri'ne göre, “diğer hizmetler” alanında faaliyet gösteren şirketlerde en fazla sayıda iflas artışı yaşandı. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler arasında; bilgi ve iletişim hizmetleri, finans ve sigorta faaliyetleri, emlak faaliyetleri, profesyonel, bilimsel ve teknik faaliyetler,  idari ve destek hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık ve sosyal hizmetler ve sanat, eğlence ve rekreasyon yer almaktadır.

Kaynak: Helsingin Sanomat
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği