Finlandiya: İhracat, Ağustos Ayında %11,8 Oranında Geriledi

02 Kasım 2020

Finlandiya Gümrükleri tarafından açıklanan son verilere göre, Finlandiya ihracat hacmi Ağustos ayında yıllık bazda%11,8 oranında azalırken, ihracat fiyatları ise yıllık bazda %2,3 oranında azaldı.

Malların ihracat değeri Ağustos ayında %13,9 oranında azalarak 4,6 milyar Avro oldu. İthalat fiyatı %0,1 oranında arttı ancak ithalat hacmi bir önceki yılın Ağustos ayına kıyasla %13,1 oranında düştü.Ocak-Ağustos ayları arasında toplam ihracat değeri yüzde 16,3, ithalatın değeri ise yüzde 12,2 azaldı. 

Ağustos 2020 tarihinde ticaret dengesi 256 milyon Avro açık verdi. Ocak-Ağustos 2020 ayları arasında ticaret dengesi 2,4 milyar Avro açık verdi. Açık bir önceki yılın söz konusu dönemine kıyasla 1,7 milyar Avro daha fazla gerçekleşti.

Ocak-Ağustos döneminde emtia grubuna göre toplam ticaret dengesi fazlası geçen yılın aynı dönemine göre orman sanayi ürünleri ve metal ürünler ticaretinde azaldı.

Sanayi makineleri ve teçhizatı ticaretindeki fazla geçen yılın aynı dönemine göre biraz arttı. Açık, ulaşım araçları ve elektrikli makine ve teçhizat ticaretinde artarken, petrol ve petrol ürünleri ve gıda maddeleri ticaretinde azaldı.

İhracat fiyatlarının düşmesi ve ithalat fiyatlarının hafif artması nedeniyle Ağustos ayında ticaret hadleri, 2019 yılının aynı ayına göre zayıfladı.

Ağustos ayında sermaye malları ihracatının değeri yüzde 8,9, sanayi malzemeleri ihracatının değeri ise yüzde 19,6 azaldı. Akaryakıt ve madeni yağ ihracatının değeri yüzde 28,7 düştü.

Tüketim malları ihracatının değeri yüzde 5,4 oranında düştü, ancak yiyecek ve içecek ihracatının değeri yüzde 2,2 oranında arttı. Nakliye ekipmanı ile parça ve aksesuar ihracatının değeri yüzde 1.8 arttı.

Yiyecek ve içecek ithalatının değeri yüzde 7,9, diğer tüketim mallarının ithalatının değeri ise yüzde 1,9 azaldı. Sanayi malzemeleri ithalatının değeri yüzde 18,2 azaldı. Sermaye malları ithalatının değeri yüzde 2,5, ulaştırma ekipmanı ithalatının değeri ise yüzde 2,6 azaldı.

İthalatın değerindeki en keskin düşüş yakıtlar ve madeni yağlarda oldu. Ağustos ayında ithalat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45,0 düştü.

Ağustos ayında AB ülkelerine ihracat yüzde 13,8, AB dışı ülkelere ihracat yüzde 15,2 oranlarında düştü. Ağustos ayında AB ülkelerinden yapılan ithalat yüzde 11,1, AB dışı ülkelerden ise yüzde 17,6 oranlarında düştü. Ocak-Ağustos aylarında AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 15,8, AB dışı ülkelere ise yüzde 16,8 azaldı. Söz konusu dönemde AB ülkelerinden ithalat yüzde 10,5, AB dışı ülkelerden ise yüzde 14,6 oranında azaldı.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği