Finlandiya: İnşaat Sektörü Yavaşlamaya Başladı

25 Nisan 2019

Finlandiya İnşaat Sanayi Konfederasyonu (RT) açıklamasına göre, diğer sektörlerden daha hızlı büyüdükten ve ekonomiyi son dört yıl boyunca yukarı doğru yönlendirmeye yardımcı olduktan sonra Finlandiya inşaat sektörü durgunlaşmaya hazırlanıyor.

Finlandiya'daki inşaat işçileri geçen yıl 46.000'den fazla yeni ev inşası gerçekleştirdi.Ancak sanayi düşüşe doğru gidiyor ve 2019 için 40.000'den daha az sayıda yeni ev planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 2000'li yıllarda inşa edilen evlerden 13.000 civarında daire daha fazla inşaat gerçekleştir ancak ancak bu eğilimin devam etmeyeceği tahmin ediliyor.

Ancak düşüş inşaat işçilerini hemen etkilemeyecek. Bu yıl inşaat sektöründeki toplam istihdam sayısının (yaklaşık 198.000) 2018 yılı seviyesinde kalması bekleniyor.

İnşaat çalışanlarının sayısı son dört yılda yaklaşık 30.000 arttı ve bu da ülkenin genel istihdam rakamlarını yükseltmeye yardımcı oldu. Bununla birlikte, inşaat sektörünün 2020'de sektörde beklenen yüzde ikilik bir düşüş nedeniyle büyük olasılıkla yaklaşık 5.000 kişinin istihdamını etkileyeceği tahmin ediliyor.

Ülkede bir süredir inşaat sektörü düşük konut kredisi faiz oranları,  güçlü tüketici güven seviyeleri ve yatırımcılardan gelen talep ler sebebiyle iyi koşullara sahipti.

Bununla birlikte, piyasadaki yeni ev sayısının makul seviyelerde olduğunu inşaat federasyonu tarafından belirtilerek konut piyasasının genel durumunun olumlu olmaya devam edeceği tahmini yapılıyor.

RT ayrıca, işletme ve ofis binalarının inşasının tarihsel olarak düşük seviyelere düşeceğini öngörüyor.

Birkaç büyük projenin tamamlanması sebebiyle , yeni konut dışı binaların yapımı toplamda beş milyon metreküpten az olacak.

Finlandiya daha kentleşme ve nüfusu ve binaları yaşlandıkça, hastaneler ve hizmet tesisleri gibi kamu  binalarının inşaatı için özel sektör fırsatları doğabilecekken, bazı yeni hastanelerin ve diğer kamu binalarının inşaatı şu anda ilerlemeye devam ediyor. RT'ye göre, bu tür projelerin büyümesi de uzun vadede azalış yaşayacak.

RT'ye göre yeni konut ve konut dışı inşaat sektörlerinde beklenen düşüş de altyapı projelerini etkileyecek.

Aynı zamanda, trafik inşaatı projeleri (motorlu taşıtlar ve demiryolları gibi) bu yılki oranının  beşte birinden düşük gösterecek.

Kaynak:YLE, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayınlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği