Finlandiya: İşgücü Piyasası Tahminine Göre Ekonomik Kriz İşgücü Piyasasını Yavaşlatacak

14 Mayıs 2019

Finlandiya'da 2018 yılındaki istisnai olarak olumlu gelişme sonrasında, işgücü piyasasının şimdi yavaşlaması bekleniyor. Hem bu yıl hem de bir sonraki dönemde istihdam artışının bir önceki yıla göre yarıya ineceği  tahmin ediliyor.

Kısa vadeli işgücü piyasası tahminine göre, 2019 yılında istihdam, bir önceki yıla göre yaklaşık 35.000 kişi  artacakken, 2020'de sadece 15.000 kişi olacak. Benzer şekilde, işsizlik oranındaki düşüş de aynı seviyede olacak.

İstihdam oranının bu yıl yüzde 72,8'e, gelecek yıl ise yüzde 73,4'e yükseleceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, işgücü piyasası uyumsuzluğu, yapısal işsizlik ve nüfus yaş yapısındaki değişim, istihdam artışını sınırlamaya başladı. Bu sebepten dolayı gelecek yıl, istihdam artışı tamamen hizmet sektörüne bağlı kalacak.

Bu yıl ve gelecek yıl, işgücü bir önceki yıla göre belirgin bir düşüş göstererek 7.000 kişi büyüyecek. İşgücüne katılma oranı bu yıl
 yüzde 66,6'ya, gelecek yıl yüzde 66,7'ye yükselmeye devam edecek.

Ortalama işsizlik oranının bu yıl yüzde 6,3'e, gelecek yıl yüzde 6,0'a düşmesi bekleniyor. Kayıtlı işsiz sayısındaki dramatik düşüş yavaşlıyor.

Ülkedeki genç işsizliğin en ciddi şekilde etkilendği düşünülüyor. 25 yaşın altındaki çalışanların toplamı 30.000 civarında gerçekleşti.2008 yılından önce 10,000’lik bir artış yaşanmıştı.

Toplam uzun vadeli işsiz sayısı önümüzdeki birkaç yıl içinde düşmeye devam ederken, yeni uzun süreli işsiz sayısı azalmayacak. Sonuç olarak, uzun süreli işsizlerin sayısındaki düşüş yavaşlayarak duracak.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği