Finlandiya:Mayıs Ayında Dış Ticaret Açığı 273 Milyon Avroya Yükseldi

01 Ağustos 2018

Finlandiya Gümrük İdaresi tarafından açıklanan uluslararası ticaret istatistiklerine göre; ülkenin uluslararası ticaret dengesi Mayıs ayında 273 milyon Avroluk bir açık verdi.Ocak-Mayıs ayları arası dönemde ticaret dengesi 801 milyon Avroluk açık verdi.

Bir önceki yılın Mayıs ayında, ticaret dengesi 205 milyon Avroluk fazla vermişken, Ocak-Mayıs ayları arasındaki dönemde ise 996 milyon Avroluk açık vermişti.

2018 yılı Mayıs ayında Finlandiya ihracat değeri %5 oranında düşüş yaşamıştı.

Finlandiya ihracat değeri 5,3 milyar Avroyu biraz aştı. İhracat fiyatları %3,8 oranında artış yaşarken, ihracat değeri %7,6 oranında düşüş yaşadı. Ocak-Mayıs ayları arası dönemde ihracat %7 oranında arttı.

İthalat değeri Mayıs ayında %4 oranında arttarak 5,6 milyar Avro oldu.İthalat fiyatları %6,9 oranında artarken ithalat hacmi %1,1 oranında düşüş yaşadı. Ocak-Mayıs ayları arası dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ithalat değeri %6 oranında arttı.

Sanayi makinelerinin, orman ürünlerinin, metallerin, cevherlerin ve arabaların ihracatı Mayıs ayında artış gösterdi. Ulaştırma ekipmanlarının, elektrikli ekipmanların, makinaların, petrol ürünlerinin ve diğer kimyasal ürünlerin enstrümanların ihracat değerleri azaldı.

Mayıs ayında AB ülkelerine olan ihracat %10 oranında azalırken, AB dışı ülkelere yapılan ihracatta %3 oranında artış yaşandı. Mayıs ayında artış yapşayan en önemli ihracat destinasyonları Rusya, İsveç, Çin, İngiltere ve Fransa oldu. Almanya'ya, Hollanda'ya, ABD'ye yapılan ihracat azaldı.AB ülkelerinden ve AB'ne dahil olmayan ülkelerden yapılan ithalat %4 oranında artış gösterdi. Çin ve Fransa'dan yapılan ithalat azalırken, Rusya, Almanya, İsveç, Hollanda ve ABD'den yapılan ithalat artış gösterdi.

Kaynak:Daily Finland Gazetesi Yayımlayan:Helsiki Ticaret Müşavirliği