Finlandiya: Mobilya Sektörü Raporu

16 Ocak 2019
Fnlandiya Ekonomik İşler ve istihdam Bakanlığı tarafından yayımlanan mobilya sektörü raporunda 2017 yılında Finlandiya mobilya sektörünün 1,16 milyar Avro ciro elde ederken söz konusu rakamda bir önceki yıla kıyasla % 6 oranında artış yaşandığı belirtildi. Rapora göre, sektördeki şirket sayısı 840 oldu ve sektör şirketleri yaklaşık 8000 adet kişiyi istihdam etti.Sektörün 2017 yılında ürettiği katma değer yaklaşık 350 milyon Avro'yu buldu.

Mobilya üretimi, dört alt sektöre ayrılmış olarak faaliyet gösterirken temel olarak kamusal alanlara odaklanmış ofis ve mağaza mobilyası üretimi alt sektörler arasında en büyüğü oldu (2017'de 366 milyon Avro ciro).

Finlandiya'dan mobilya ihracatı, 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık % 19 oranında artış göstererek 188 milyon Avro oldu. Ancak mobilya ithalatı mobilya ihracatını net şekilde aştı. İthalat ihracattan dört kat daha yüksek gerçekleşti. 2017 yılında ithalat bir önceki yıla kıyasla %18 oranında arttı. Finlandiya'ya yapılan ithalatta en büyük ithalatçı ülkeler Estonya, Çin ve Almanya oldu.

2000ler boyunca Finlandiya mobilya italatı temel değişiklikler geçerdi.Zorluklara rağmen, Finlandiya mobilya sanayi başarıyı yakalayabildi. Sektör olumlu değişiklik sinyalleri vermeye başladı. İhracat sağlıklı bir şekilde büyüme trendi gösterirken verimlilik göstergelerinde de gelişmeler gözlemleniyor. Ülkede hacim tabanlı üretim yok olmakla birlikte tasarım sektöründeki özel iş yatıtımları tam hizmet rekabet avantajı kazanıyor.

Mobilya talepleri çoğunlukla genel ekonomik trendlere bağlı ilerliyor. Nüfus büyüyor, yaşlanıyor ve daha varlıklı hale geliyor, bu da gelecek için mobilya taleplerini yansıtıyor. Çevresel bilinç arttıkça döngüzel ekonomi mobilya üretimi ve kullanımını etkilemeye devem edecektir.yenilenebilir malzemelerin gerek mobilya gerekse paketleme malzemelerinde kullanılması, malzeme israfını en aza indirme çabaları ve daha verimli lojistik, mobilya üretiminin karbon ayakizini azaltacaktır.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve istihdam Bakanlığı
Yayımlayan.Helsinki Ticaret Müşavirliği