Finlandiya:Nisan-Haziran Ayları Arasında Maaş ve Gelirler %1,8 Oranında Arttı

28 Ağustos 2018

Finlandiya istatistik Ofisi verilerine göre, 2017 yılında ücret ve maaş alanların nominal kazancı 2018 yılı Nisan-Haziran ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 1,8 oranında arttı. Gerçek kazançlar ise bir önceki yılın ikinci çeyreği ile kıyasla %0,8 oranında artış gösterdi. Bunun sebebi olarak ise kazanç artışlarındaki yükselişin tüketici fiyatlarındaki yükselişten daha hızlı gerçekleşmesi olarak gösterildi.

Finlandiya İstatistik Kurumu'nun ön verilerine göre, maaş ve ücretlilerin nominal kazancı Nisandan-Haziran 2017'den, 2018 yılının aynı dönemine kıyasla artış göstermiş, artış özel sektörde yüzde 1,9, merkezi hükümet sektöründe yüzde 1,6 ve yerel yönetim sektöründe yüzde 1,3 oranında olmuştur.

Düzenli maaşlar ise Nisan-Haziran 2017 dönemine kıyasla 2018 yılının söz konusu döneminde %1,8 oranında artmıştır. Söz konusu artış özel sektörde %1,9 , merkezi hükümet sektöründe %1,6 ce yerel yönetim sektöründe %1,3 olmuştur.

Ülkede hükümetin girişimi üzerine, işgücü piyasası örgütleri tarafından 2016 yazında uzlaşıya varılarak imzalanan  Rekabetçilik Paktı, Fin şirketlerinin rekabetçiliğini arttırarak yeni işlerin yaratılmasını sağlamayı hedeflemiştir. rekabetçilik Paktı ile işgücü piyasası örgütleri kamu sektörü tatil bonuslarını azaltmayı, yıllık çalışma zamanlarını arttırmayı ve toplu sözleşmelerin genişletilmesini taahüt etmişlerdir. Rekabetçilik Paktı'nda, işgücü piyasası kuruluşları, çalışma seviyesini, kazanç seviyesini değiştirmeden, yılda 24 saat uzatmaya karar vermişlerdir.

Kaynak:Finlandiya istatistik Ofisi Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği