Finlandiya: Nord Stream 2 Gaz Boru Hattı İnşaatı Devam Ederken; AB, Gaz Direktifi Değişiklikleri Konusunda Ön Anlaşmaya Vardı

11 Mart 2019

İlk Nord Stream doğalgaz boru hattı 2012 yılında tamamladı.Nord Stream 2 boru hattı mevcut olan hattın büyük ölçüde paralelinden geçerek Rusya'dan Greifswald'a kadar Alman kıyısında uzanıyor. Nord Stream 2 projesi tamamlandığında yıllık iletim kapasitesi 55 milyar m³ olacak.Baltık Denizinin altına 800 kilometrenin üzerinde 1.220 km'lik boru
 hattı döşenmesi ile oluşturulan projenin bu yılın sonunda hayata geçmesi planlanıyor.

Nord Stream 2 boru hattı girişimi öncelikle Rusya’nın Gazprom şirketi ile beş Avrupalı enerji şirketine ait bir proje. Özellikle Polonya rekabet otoritesinin muhalefetine bağlı olarak, Avrupalı şirketler, projenin finansal yatırımcıları olarak devam etmelerine rağmen 2016 Ağustos ayında menfaat sahipleri olarak girişimden çekildiler. Uniper, Wintershall, Shell, OMV ve Engie şirketleri projenin tahmini % 10'ununa 9.5 milyar Avroluk finansman sağlamayı
taahhüt etmiş bulunuyor.

Projeye katılan enerji şirketleri doğrudan ana pazarlarına giden ve ekonomik açıdan verimli bir ithalat yolu ararken, boru hattına karşı çevresel nedenlerle (artan ithalat kapasitesi hidrokarbon kullanımını artırabilir) ve jeopolitik nedenlerle (artan boru hattı kapasitesi Rusya’ya olan bağımlılığı artırabilir) karşı görüşler ortaya çıkmıştır.

Yeni boru hattının ayrıca Ukrayna'dan gelen Avrupa'ya gaz akışını önemli ölçüde azaltması ve böylece Ukrayna’nın transit ücretlerden kazancını azaltması da muhtemeldir.

Amerika Birleşik Devletleri, birkaç kez Nord Stream 2'yi inşa eden şirketi, inşaatı engelleme hedefiyle yaptırım uygulamakla tehdit etmiştir.

AB ülkeleri, AB gaz alanlarındaki düzenlemelerin AB bölgesi dışından gelen yeni doğalgaz boru hatlarına nasıl uygulanması gerektiği konusunda hemfikirdirler. Yeni kurallarla ilgili, geçici bir siyasi anlaşmaya 12 Şubat ayında ulaşılmıştır.

Anlaşma, AB gaz direktifini değiştirmeye çağırmaktadır, böylece kilit unsurları (tarife düzenlemesi, şeffaflık, üçüncü taraf erişimi ve üretim ve dağıtım fonksiyonlarının ayrıştırma mülkiyeti) Nord Stream 2'yi de etkilemektedir.

Avrupa Parlamentosu ve Konseyi teklifi kabul ettikten sonra, üye ülkelerin kuralları kendi yasal çerçevelerine dahil etmesi gerekmektedir.

Direktifi uygulamaktan ulusal makamlar sorumlu olacaktır.

Her iki Nord Stream boru hattının önümüzdeki on yıl içerisinde tam kapasite çalıştırılması durumunda, Rusya'dan AB ülkelerine ithal edilen gazın yarısından fazlası Baltıklardan denizaltı yolu üzerinden akışa geçecektir.

AB ülkeleri tarafından ithal edilen gazın % 40'ından biraz fazlası Rusya'dan, üçte biri Norveç'ten ve % 10'u ise Cezayir'den ulaştırılmaktadır.

LNG, 2017 yılında AB dışından AB gaz ithalatının % 14'ünü oluşturmuştur.


Kaynak:Finlandiya Merkez Bankası
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği