Finlandiya: Ormancılık ve Gıda Sanayilerinin Üretimlerinde Yıllık Bazda Düşüş Yaşandı

08 Ocak 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, çalışma günlerine göre ayarlanmış sanayi üretimi Kasım 2020 tarihinde bir yıl öncesinin söz konusu ayına kıyasla %0,9 oranında düştü.

Orman sanayinde sanayi üretimi, bir yıl öncesine kıyasla en güçlü düşüşü yaşayarak %9 oranında düşüş gördü. Sanayi üretimi düşüşü gıda sanayinde %5,5 oranında olurken, kimya sanayinde %1,5 oranında gerçekleşti.

Bir yıl öncesine kıyasla, temel sanayi üretimi Kasım ayında en çok elektrik ve elektronik sanayinde (%13,7 oranında) ve madencilik  ve taş ocakçılığı sekörlerinde (%10 oranında) arttı.

Ocak-Kasım ayları arasında iş gününe göre ayarlanmış sanayi üretimi bir yıl öncesine kıyasla %3,1 oranında azaldı.

Mevsimsel olarak ayarlanmış sanayi üretimi Kasım ayında %0,7 oranında arttı. Ana sanayilerine göre incelendiğinde mevsimsel olarak ayarlanmış üretim Kasım ayında bir önceki aya kıyasla neredeyse tüm sanayilerde artış gösterirken artışın en fazla görüldüğü sanayiler ise sırasıyla; madencilik  ve taş ocakçılığı (%12,6 oranında) elektrik, gaz,  buhar ve iklimlendirme tedariğinde (%8,7 oranında) oldu.

Ekim ayına kıyasla üretimin en fazla düştüğü sanayi gıda sanayi oldu (%2,2 oranında). Metal sanayinde üretim %0,2 oranında düştü.

Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği
Kaynak: https://www.foreigner.fi/