Finlandiya: Rekor Seviyede Gıda İhracatı Öngörülüyor

28 Kasım 2019

27 Kasım tarihinde yayımlanan Gıda Sektörü raporuna göre, Finlandiya gıda ve içecek sektörü ihracatının bu yıl büyüyeceği
tahmini yapıldı. Raporda yapılan öngörüye göre 2019 yılında sektörde 1,75 milyar Avro'luk ihracat rekoru bekleniyor.

Yeni piyasalara girilmesi ve artan ihracat hacmi ve artan fiyatların söz konusu artışa yardımcı olacağı belirtiliyor. Business Finland kurumu tarafından ülkede uygulamaya konulan 'Food From Finland' programı ülke Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlıkları tarafından finanse edilerek yeni Fin ihracat şirketlerinin söz konusu programa katılımı gerçekleşmişti.  

Diğer yandan ülkede diğer gıda kurumları ve diğer destekçi kurumlar ihracat büyümesinde etkili oldular.

Bu yıl özellikle yoğun talep gören ürünler arasında süt ürünleri, yulaf, diğer gıda maddeleri ve alkol ürünleri yer aldı. İhracat artışının görüldüğü ülkeler arasında, domuz eti ve süt tozu için belirli bir talebi bulunan Çin bulunuyordu.

2018 yılında Finlandiya'ya gıda ithalatı ihracatın üç katı olarak gerçekleşerek 4,6 milyar Avro oldu. Bir çok ithalat ürünü, ülkede üretimi olmayan ürünlerden oluştu.

Ön verilere göre toplam gıda sanayi üretimi yaklaşık 11,2 milyar Avro oldu ve bir önceki yıla kıyasla %4 oranında artış yaşadı. Gıda sanayi yaklaşık 38,00 kişiyi doğrudan ve 340,00 kişiyi ise dolaylı olarak istihdam etti.

Fin tüketicilerin yerel gıdaları ve sorumlu üretim yapan üreticileri tercih ettikleri belirtildi.

Sektör KOBİ'leri genel olarak ekonomik beklentilerde iyimser olduklarını belirttiler ve sektörde belirleyici olmaya devam ettiler.

Kaynak:Daily Finland
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği