Finlandiya:S-Bankası'nın Ekonomik Tahminine Göre, AAA Kredi Derecelendirme Notunu Yeniden Kazanabilir

20 Ağustos 2018

Finlandiya'da faaliyet göstermekte olan S-Bankası'nın ekonomik tahminine göre, bir kaç yıl içerisinde ülkenin en iyi kredi notu olan AAA dereceli kredi notuna dönme ihtimali bulunuyor. Finlandiya şu anda AA kredi notunu elinde bulunduruyor. Banka, AAA kulübüne erişim için ekonominin yeniden yapılandırılması gerektiğini, ekonomik büyüme potansiyeli ile kamu maliyesinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Banka ekonomik tahmininde; Finlandiya ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve önümüzdeki yıl yüzde 2,3 artacağını tahmin ediyor. Banka yorumunda, büyük siparişlerin ihracatın gücünü korumaya yardımcı olduğunu ancak genel olarak ihracat artışının yavaşladığından bahsediliyor. Banka yetkilileri, istihdamdaki artışın mutluluk verici olduğunu belirtirken, bu tarz bir yükselişin en son 1999 yılında yaşandığına dikkat çekiyorlar. Banka istihdamdaki olumlu eğilimin bu yıl ve gelecek yıl da devam edeceğini tahmin ederek, işsizliğin bu yıl % 7,5 ve gelecek yıl ise % 6,8'e düşmesini öngörüyor.İstihdam oranı hükümetin yüzde 72'sini hedefini şu anda aşmış bulunuyor ancak ülkede halen nitelikli işgücü sıkıntısı yaşanıyor.

Bankanın öngörüsüne göre, konut piyasalarının nispeten olumlu gelişimi devam edecek, ancak hane halkları yükselen faiz oranları için ipotek kredilerine hazır olmalılar.Bankaya göre, faiz oranları bu yıl ve gelecek yıl ılımlı şekilde yükselecek.

Kaynak:Talaussaonomat Gazetesi Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği