Finlandiya: Sanayi Üretimi Haziran Ayında Yıllık Olarak ve Bir Önceki Aya Kıyasla Düşüş Gösterdi

10 Ağustos 2020

Mevsimsel olarak ayarlanmış sanayi üretimi Haziran 2020 tarihinde bir önceki aya kıyasla %0,8 oranında düşüş gösterdi. Çalışma gününe göre ayarlanmış üretim 2020 yılı Haziran ayında bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %6,9 oranında düştü. Ocak-Haziran ayları arasında, bir yıl öncesinin söz konusu dönemine kıyasla çalışma günü ayarlı üretim %2,8 oranında azaldı.

Ana sanayi dalları incelendiğinde mevsimsel olarak ayarlanan sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya kıyasla en fazla maden ve taşaocaklığı sektöründe (%14 oranında) düştü. Elektrik ve elektronik sanayinde (%5,7 oranında) ve kimya sanayinde ise (%3,4 oranında) düştü. Üretim Mayıs ayına kıyasla en fazla gıda sanayinde (%3,4) artış gösterirken metal sanayinde %0,3 ve ormancılık sanayinde %0,2 oranlarında büyüme gösterdi.

Üretim Haziran ayında bir önceki aya kıyasla tüm temel sanayilerde düşüş gösterdi. Üretim en fazla kimya sanayinde (%11,4) düştü. Üretim 2019 yılına kıyasla orman sanayinde %6,9 oranında, metal sanayinde (%3,8 oranında) elektrk, gaz iklimlendirme arzında Haziran (%2,8) oranında azaldı.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği