Finlandiya: Sanayi Üretimi Temmuz Ayında %10,3 Oranında Azaldı

15 Eylül 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, çalışma gününe ayarlı sanayi üretimi Temmuz ayında %10,3 oranında azaldı. Temel sanayi dalları arasında üretimin en azaldığı sanayi dalı ise %19,2'lik düşüş ile orman sanayi oldu. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında br önceki aya kıyasla %1,5 oranında azaldı. Koronavirüsün neden olduğu istisnai durum, bazı endüstriyel faaliyetlerin gelişmesinde etkili oldu.

Temmuz ayında ciro tüm ana sektörlerde düştü. Orman endüstrisinden sonra üretim, bir yıl öncesine göre elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme arzında  16,7, elektrik ve elektronik endüstrisinde, yüzde 14,8 ve kimya endüstrisinde ve yüzde 12,4 oranında azaldı.

Başlıca endüstriler arasında, gıda sektöründe ciro bir yıl önceki seviyesäne en yakın seviyede gerçekleşti ve yüzde 0,1 oranında azaldı.

Ana sanayileri arasında, çalışma günlerine göre ayarlanmış ihracat cirosu Haziran ayında  bir yıl öncesine göre yüzde 25,6 oranında düşüş ile en çok kimya sektöründe yaşandı. İhracat cirosu orman sektöründe yüzde 22,8, tekstil, giyim ve deri sektöründe yüzde 16,7 azaldı. Buna karşın, ihracat cirosunun bir yıl öncesine göre yüzde 150,4 daha yüksek olduğu madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde büyüme en güçlü oldu.

Yurt içi üretim, Haziran ayında en çok kimya endüstrisinde bir yıl öncesine göre yüzde 23,4 oranında düştü. Orman endüstrisinde yurtiçi üretim bir yıl öncesine göre yüzde 12,2 ve metal endüstrisinde yüzde 6,1 daha düşüktü. Tekstil, giyim ve deri sektöründe yurt içi ciro yüzde 2,6 azaldı. Buna karşılık, elektrik ve elektronik endüstrisinde yurtiçi ciro yüzde 3,6, gıda endüstrisinde ise yüzde 2 arttı.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği