Finlandiya: Şantiyelerde İşgücünde Azalma Nedeniyle İş Bitirmelerde Gecikmeler Bekleniyor

23 Mart 2020

Finlandiya Hükümeti, 19 Mart 2020'den itibaren Korona salgını sebebiyle ülke sınırlardaki trafiği kısıtlama kararı aldı. Söz konusu durumda, sınır ötesi işe gidip gelmekle de ilgili kısıtlamalardan dolayı, yabancı işgücünün fazla olduğu Finlandiya inşaat sektörü üzerinde etkileri oluşmaya başladı.
 
23 Mart tarihinde Finlandiya Çevre Bakanlığı tarafından oluşturulan çalışma grubu, inşaat sektörü ile ilgili durumu takip ederek gerekli tedbir ve önerilerde bulundu.
Ülke Çevre Bakanlığı yanı sıra, çalışma grubunda Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Finlandiya İnşaat Sanayi Konfederasyonu ve Finlandiya Bina Sahipleri ve İnşaat Müşterileri Derneği RAKLI'den de temsilciler yer aldı.
 
Çalışma grubuna göre; ülkeye iş gücünün üçte birinin yurt dışından gelmesi sebebiyle inşaat projelerinde gecikmelerin kaçınılmaz olması öngörülüyor.
Ülke Sınır Muhafazası haberine göre, iç sınırların geçilmesine sadece kalıcı bir iş sözleşmesi olan, iş seyahatinin yaygın olduğu İsveç ve Norveç sınırlarında çalışan kişiler için izin verilecek. 22 Mart 2020'den itibaren örn. Estonya'yalı çalışanlara aynı izin verilmeyecek.
 
Sınır geçişine sadece Sınır Muhafızları tarafından tanımlanan ve sağlık, nakliye personeli gibi kritik sektörlerde çalışanlar için izin verilecek. İki ülke arasında giden inşaat sektörü çalışanları kendi ülkelerinde daha uzun süre kalmak zorunda kalacaklar. İnşaat sektöründeki iş gücü azalacak ve inşaat alanlarında gecikmelere neden olacak.
Çalışma grubu tarafından verilen bilgiye göre, Helsinki bölgesine yurtdışından gelen yabancı iş gücü oranı % 33 ve tüm ülkeye gelen yabancı iş gücü oranı ise % 20'dir.
Yurtdışından emeğin azalmasının yanı sıra, aileleri olan birçok Fin çalışanının çocuklarıyla birlikte evde kalması nedeniyle de iş gücünde azalma beklenmektedir.
Çalışma grubu mal taşımacılığının her zamanki gibi devam ettiğini, ülkede inşaat malzemelerine ulaşımın bulunduğunu bunların bitmesinin ana endişe olmadığını belirtti. Grup, Finlandiya'da örneğin çimento üretildiğini ve hammaddelerin bulunduğunu dile getirdi. Tek ihtiyacın ise çalışan ihtiyacı olduğu açıklandı.
Çalışma grubu şantiyelerin olası gecikmelere hazırlanması gerektiğini ve inşaat sürecinde özellikle nem koruması ile ilgili önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Grup Korona virüsün neden olduğu durumun inşaat sektöründe de yeni bir durum olduğunu ve henüz kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi.
 
Kaynak: Fin Hükümeti
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği