Finlandiya: Selüloz Kağıt Hamuru Fiyatı Düştü Ancak Aynı Zamanda Devasa Yeni Fabrikalar Planlanıyor

20 Ocak 2020

Avrupa'da ve Çin'de selüloz kağıt hamuru fiyatları geçtiğimiz yıl düşüş gösterdi. 2019'un başından beri, fiyatlarda üçte birin üzerinde düşüş oldu.

Bir yıl öncesinde, Avrupa'da ağartılmış, uzun lifli yumuşak odun hamurunun fiyatı, tüm zamanların en yüksek değeri olan ton başına 1.200 Dolar olmuşken getiğimiz yıl sonunda ise ton başına 800 Dolar'a düşmüştür.

Çin pazarının zayıflaması ile birlikte Finlandiya'daki kağıt hamuru üretim hacimleri talebe göre ayarlanmış ve üreticiler bir önceki yıla göre daha az kağıt hamuru üretmişlerdir.

Finlandiya'nın seluloz ihracatının %37'si Çin'e ve yarısına yakın bölümü ise AB bölgesine gerçekleştirilmektedir.

Finlandiya'nın kağıt hamuru ihracatı neredeyse toplam mal ihracatının %3,8'ini oluşturmaktadır.
Finlandiya Gümrükleri tarafından açıklanan istatistiklere göre, Ocak-Ekim aylarında Çin'e yapılan ihracatın yaklaşık üçte bir oranında arttığı, ancak fiyatların % 4 oranında düştüğü anlaşılmaktadır. Çin'de, kağıt hamuru stokları, geçtiğimiz yılın sonunda en yüksek seviyelerden biraz düşmesine rağmen, Avrupa'da olduğu gibi hala yüksek seviyededir.

Şu anda Finlandiya'da, özellikle ülkenin kuzeyinde birkaç yeni kağıt hamuru fabrikasının inşası planlanmaktadır. En büyük proje, Kemi şehrinde yer alan kağıt hamuru değirmeninin bir biyoteknoloji değirmeni haline getirilmesidir.

Kağıt hamuru fiyatı, geçen yılın başlangıç fiyat seviyesinden çok uzak seyretmektedir ve yaklaşan fiyat eğilimi olumlu olsa bile, ortalama fiyatın geçen yılın seviyesine ulaşmasının olası olmadığı değerlendirilmektedir. Mevcut tahminlere göre, Finlandiya'nın kağıt hamuru ihracatı geçen yılki aynı seviyesinde kalacak, hatta biraz yükselecektir. Sektör  uzmanları tarafından yapılan yorumlarda, kereste ticareti hacminde önemli bir çökme beklenmemektedir, ancak kağıt hamuru fiyatı düşük kalırsa fiyat seviyesinin de belirsiz olacağı belirtilmektedir.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği