Finlandiya: Sınır Kısıtlaması Uygulamaları

19 Mart 2020

Fin hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin sınır geçiş noktalarının kapatılacağı ve sınır kontrollerinin yeniden başlatılacağı belirtildi. Perşembe gece yarısından itibaren sınırlarda gelecek söz konusu kısıtlama kararı uygulanmasına yardımcı olmak için ülkenin iç güvenlik konusunda eğitimli uzmanları, özellikle emekli sınır muhafızları, polis memurları ve kolluk kuvveti eğitimi almış öğrencileri Finlandiya'nın sınırlarında çalışmaya davet edilebileceği açıklandı.
 
Fin polisi, kaynakları dahilinde, korona  virüs tehdidinden kaynaklanan kamuya açık toplantılara getirilen kısıtlamalara uyumu izleyecek ve gerekirse diğer yetkililere idari yardım sağlayacak.
 
Acil Durumlar Yasası, 18 Mart - 13 Nisan tarihleri arasında bir hükümet kararnamesi ile yürürlükte olacak. Yasanın polis ve sınır muhafızlarının faaliyetleri ve polis finansmanı üzerinde önemli etkileri olacak.
 
Navlun ve mal trafiği tüm sınırlarda devam edecek. İş için gerekli yolculuklar halen mümkün olmakla beraber AB'nin iç sınırları içinde devam etmektedir. Bu şekilde , günlük mallara ve ilaçlara erişim sağlanarak toplumun ve ekonominin etkilenmesi engellenecek.
 
Helsinki-Vantaa, Mariehamn ve Turku havaalanları mal ve dönüş trafiğine açık tutulacak. Sınır Muhafazası, gerekli ve haklı bir neden varsa, iş için seyahat etmeyi sağlayabilecek. Diğer havaalanları uluslararası trafiğe kapalı olacak.
 
Doğu sınırındaki uluslararası sınır geçiş noktalarında trafik ve çalışma saatleri kısıtlanacak. Vainikkala sınır geçiş noktası üzerinden yolcu trafiği askıya alınacak.
Finlandiya-Norveç sınırındaki Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ve Utsjoki sınır geçiş noktaları mallar ve dönüş trafiği için açık tutulacak.
 
Ayrıca, iş ve diğer gerekli trafik için gerekli yolculuklara izin verilebilecek. Finlandiya-İsveç sınırında Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ve Ylitornio sınır geçiş noktaları mallar ve dönüş trafiği için açık tutulacak. Diğer yerlerde sınır geçişine izin verilmeyecek.
 
Sınır ötesi işe gidiş geliş engellenmese de, hava ve deniz trafiğinde azalma, yabancı işçilerin Finlandiya'ya yurt dışından girmesini önemli ölçüde zorlaştıracak.
 
AB vatandaşları ve başka bir AB ülkesinde daimi oturma iznine sahip kişilerin, ilgili kişilerin sağlık durumlarını dikkate alarak Finlandiya üzerinden kendi ülkelerine dönmelerine izin verilecek.
 
Kaynak:Daily Finlandiya
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği