Finlandiya: Şirketler Ekonomi'de ki Güçlü Eğilimi Hissediyor

02 Ağustos 2018

Finlandiya Sanayiciler Konfederasyonu (EK) tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkede faaliyet gösteren şirketlerin güçlü ekonomik eğilimi hissettiği belirtildi.

EK'in yaptığı araştırma sonucunda, mevcut ekonomik trend, ülkedeki tüm ana sektörlerde ortalamadan daha iyi olarak tanımlandı.Özellikle imalat sektöründe, iş görünümünün şirketler tarafından genel olarak normalden daha elverişli olarak yorumlandığı belirtildi.

Şirketlerin iş alımlarında yaşadıkları zorluklar büyük bir engel oluşturmaya devam etse de satış trendleri konusundaki tahminleri olumlu gerçekleşti.

Finlandiya'da şirketlerin önümüzdeki aylardaki iş performansı ile ilgili beklentileri, yaz başlarındaki görünümde hafif bir aksama yaşamasına rağmen ihtiyatlı bir şekilde iyimser gerçekleşti.

Son aylarda, üretim ve satış hacimleri arttı. En hızlı büyüme, siparişlerdeki eğilimin olumlu olduğu hizmet sektörleri ve imalat sektörlerinde gerçekleşti.

Önümüzdeki aylarda yılın geri kalanı için üretim beklentileri olumlu gerçekleşti. İnşaat sektöründeki büyümenin diğer sektörlerin gerisinde kaldığı tahmin edildi.

Üretimdeki sipariş birikimi normalden daha iyi durumda kaldı ve inşaattaki sipariş birikimi de normalin üzerinde seyretti. Üretimde, üretim kapasitesi kullanımı oldukça iyi gerçekleşti ki şirketlerin yüzde 81'i kapasitelerinin tamamen kullandıkları tahminini yaptılar (Nisan ayında yüzde 88).

İş gücü ilkbaharda ve yazın ilk aylarında arttı. Tüm sektörlerde ki çalışan sayısında, üçüncü çeyrekte büyüme ön gürüldü.

Kalifiye işçi bulumunda bir çok şirket zorluk çektiğini belirtti. İnşaat şirketlerinin yarısından fazlası işe alım zorluğu çektiklerini belirttiler.

EK tarafından yapılan söz konusu çalışma sonuçları, yaklaşık olarak toplam 240,000 kişiyi istihdam eden 1169 adet şirket tarafından alındı.

Kaynak:Finlandiya İstatistik Kurumu Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği