Finlandiya: Tüketici Güveni Aralık Ayında Değişmeden Kaldı

05 Ocak 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkenin tüketici güveni göstergesi Eylül ayında -6,9, Kasım ayında -4,8 ve Aralık ayında ise -4.6 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın Aralık ayındatüketici güveni göstergesi -4,2 olmuştu. Tüketici güveni göstergesinin uzun dönemli ortalaması -1.8 oldu. Söz konusu verilere, Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından 1133 Fin vatandaşı arasında yaptırılan, 
Tüketici Güveni Anketi sonuçlarından ulaşıldı.

Aralık ve Kasım ayları tüketici güveni göstergesinde çok az bir değişim yaşanırken, Aralık ayında tüketicilerin durağan mallar için harcama planlarında az br düşüş gözlendi. Bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla ise tüketicilerin kendi ekonomilerine olan güvenlerinde açık bir azalma olduğu ortaya çıkarken, Finlandiya ekonomisi için öngörülerinde biraz artış görüldü.

Aralık ayında tüketicilerin genel işsizlik gelişimi konusunda öngörüleri ise karamsar olarak gerçekleşti.

Tüketicilerin önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına ilişkin tahminleri aşağı yukarı aynı olurken, Aralık ayında ortalamanın altında gerçekleşti. Aralık ayında tüketiciler halen kendi ekonomik durumlarını mükemmel olarak görmeye devam ettiler. Çok sayıda tüketicinin konut satın alma ve kredi çekme planları ve buna ek olarak bir çok tüketicinin ise ev yenileme planı olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği