Finlandiya: Üretici Fiyatları Eylül Ayında Yıllık Bazda %5,3 Oranında Düştü

27 Ekim 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, üretilen mallar için üretici fiyatları Eylül 2020 tarihinde bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %5,3 oranında düştü. İç pazara satılan ürünler için üretici fiyatları %3,8 oranında düşerken, ihracat ürünleri ise %6,9 oranında düştü.

Düşüş gösteren üretici fiyatları; 2019 Eylül ayından bu yana benzin, kağıt, kağıt hamuru ve karton ürünleri ile demir ve çelik ürünlerinde yaşanan fiyat düşüşlerinden etkilendi. 

İhracat fiyat endeksi %6,9 oranında ve ithalat fiyat endeksi ise %7,3 oranında düştü. Yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 3,9 oranında düştü.
Vergiler dahil yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 3,4 oranında düştü.

İhracat fiyat endeksindeki düşüş, geçtiğimiz yılın Eylül ayına göre özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, kağıt, karton ve karton ile demir ve
çelik fiyatlarının düşmesinden etkilendi. İthalat fiyat endeksindeki düşüş, özellikle petrol ürünleri, kimyasallar ve kimyasal ürünlerin düşük
fiyatlarından kaynaklandı. Ağustos'tan Eylül'e kadar, mamul ürünler için üretici fiyatları yüzde 0,7 oranında düştü. Petrol ürünleri fiyatlarının bir önceki aya göre düşmesiyle üretici fiyatları özellikle geriledi.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği