Finlandiya: Üretilen Ürünler İçin Üretici Fiyatları Ekim Ayında %5,4 Oranında Azaldı

24 Kasım 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, üretilen ürünler için üretici fiyatları 2020 yılı Eylül ayında bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla %5,4 oranında azaldı. İç piyasada satılan, üretim ürünleri fiyatları %3,9 oranında azalırken üretilen ihracat ürünleri fiyatları ise %7,1 oranında azaldı.

Üretilen ürünler için üretici fiyatlarındaki düşüş, özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, kağıt, karton ve karton ürünleri ile demir ve çelik fiyatlarında Ekim 2019'dan bu yana yaşanan düşüşten kaynaklandı. Yıl içinde ihracat fiyat endeksi yüzde 7,1, ithalat fiyat endeksi yüzde 6,6 düştü. Yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 3,6 oranında düştü. Vergiler dahil yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 3,3 oranında düştü.

İhracat fiyat endeksindeki düşüş, geçtiğimiz yılın Ekim ayına göre özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, kağıt,  ve karton ile demir ve çelik fiyatlarının düşmesinden etkilendi. İthalat fiyat endeksindeki düşüş, özellikle ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki düşüşler ile açıklandı.

Eylül'den Ekim'e kadar, mamul ürünler için üretici fiyatları yüzde 0,2 oranında düştü. Elektrik fiyatlarının bir önceki aya göre düşmesiyle özellikle üretici fiyatları da geriledi.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği