Finlandiya:Üretilen Ürünler İçin Üretici Fiyatları Geçen Yıl Temmuz Ayına Göre %6,1 Arttı

24 Ağustos 2018

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, 2017-2018 yılları Temmuz ayları arasında üretilen ürünler için ortalama üretici fiyatları ortalama %6,1 oranında yükseldi.

Yurt içi pazarda satılan mamul ürünlerine yönelik üretici fiyatları yüzde 4,8 oranında artarken, ihracat ürünlerinin üretici fiyatları yüzde 7,8 oranında arttı.

Mamul mallar için üretici fiyatlarındaki artışın özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, karton ve mukavva fiyatlarının yükselmesi ve Temmuz 2017'den itibaren elektrik fiyatlarının artmasından etkilendi.

İhracat Fiyat Endeksi yüzde 7,7, ithalat fiyat endeksi ise yüzde 8,1 oranında arttı. Yurtiçi arz için temel fiyat endeksi yüzde 6 oranında arttı. Yurtiçi arz için vergi dahil temel fiyat endeksi yüzde 5,9 oranında arttı.

İhracat fiyatları özellikle geçtiğimiz yılın Temmuz ayından itibaren yüksek petrol ürünleri fiyatları ve kağıt hamuru, kağıt, karton ve mukavva ile desteklendi.

İthalat fiyatlarındaki artış, özellikle geçtiğimiz yılın Temmuz ayına kıyasla yükselen petrol ürünleri ve atık fiyatlarından kaynaklandı. Haziran'dan Temmuz'a kadar, üretilen ürünler için üretici fiyatları yüzde 0,4 arttı. Yükseliş esas olarak bir önceki ayın yüksek elektrik fiyatlarından kaynaklandı.

Kaynak:Finlandiya İstatistik Ofisi Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği